Home

Achtergrond

Vierde droge aprilmaand voor land- en tuinbouw

Maart was al vrij droog, maar april is nog veel droger.

Normaal valt er in De Bilt in april gemiddeld 44,5 millimeter regen, nu is dat volgens gegevens van het KNMI nog niet eens de helft: 17,9 millimeter. De boeren rondom De Bilt hebben het dan nog getroffen ten opzichte van collega’s in andere delen van het land. In het Noord-Hollandse Petten heeft het deze maand nog maar 10 millimeter geregend, in grote delen van Limburg en Oost-Brabant 12 tot 15 en in het Zeeuwse Rilland 14 millimeter.

Het weerstation in Hellendoorn had de meeste neerslag: 45,8 millimeter. Ook boeren in Utrecht, Zuid-Holland en sommige delen van Friesland zitten boven de 30 millimeter, maar verder is het gortdroog. Bijna het hele land heeft te maken met een neerslagtekort. De
gevolgen zijn duidelijk: de grasgroei blijft achter en de eerste gewassen en ingezaaide percelen worden beregend.

Toch gaat april 2010 niet de boeken in als een van de droogste. Dat was wel het geval in 2007. Toen viel er in april gemiddeld 0,4 millimeter neerslag. Daarmee had 2007 de droogste aprilmaand in honderd jaar. Wel is dit het vierde opeenvolgende jaar dat boeren te kampen hebben met een droge aprilmaand.

Het ziet er niet naar uit dat er snel een eind komt aan de droogte. Er wordt komende weken geen regen van betekenis verwacht.
De nachtvorst heeft in de fruitteelt op het oog nog weinig economische schade veroorzaakt. Fruitadviseurs vrezen wel voor kwaliteitsverlies op niet-beregende percelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.