Home

Achtergrond 252 x bekeken 1 reactie

Veroorzaker vaatverbruining radijs bijna ontmaskerd

De veroorzaker van vaatverbruining bij radijs is binnen nu en een maand bekend.

Dat verwacht onderzoeker Daniël Ludeking van het onderzoeksinstituut PRI-WUR in Bleiswijk. Volgens de onderzoeker is er een heel sterk vermoeden dat de veroorzaker van het probleem zich bevindt tussen de vier Xanthomonas-achtige bacteriën die op dit moment worden getest op gezond plantmateriaal.

Deze test is inmiddels drie weken onderweg en de uitslag wordt binnen een maand verwacht, verklaart de onderzoeker. ”Populair gezegd kunnen we dan een rugnummer en naam plakken op de veroorzaker van de plantziekte.”

De eerste problemen met vaatverbruining in de radijsteelt werden in 2006 waargenomen. Sindsdien zijn drie radijstelers geconfronteerd met mislukte oogsten. Afgelopen winter is WUR Glastuinbouw in samenwerking met PPO Bloembollen in Lisse het onderzoek begonnen om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Het productschap Tuinbouw financiert het onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.