Home

Achtergrond

Verkeersregelaars voldoende beschermd

De positie van verkeersregelaars hoeft wettelijk niet beter te worden geregeld.

Dat heeft demissionair minister Camiel Eurlings (Verkeer) vandaag geantwoord op Kamervragen. Vragenstellers Joop Atsma en Sander de Rouwe (beiden CDA) vroegen zich naar aanleiding van een incident in Friesland af of de juridische status van de regelaars beter moet.

In het Friese geval negeerde een automobilist stoptekens van verkeerregelaars die bezig waren een skeelertocht in goede banen te leiden. Uiteindelijk slaagden zij er wel in de auto te laten stoppen, maar met schade aan het voertuig. De rechter sprak de verkeersregelaars vrij omdat zij met hun actie een hoger belang dienden.

Uit het feit dat de regelaars zich wel bij de rechter moesten verantwoorden voor hun daad, concludeerden de vragenstellers dat de juridische positie beter kan. Eurlings is het daar niet mee eens."De gerechtelijke uitspraak geeft aan dat een verkeersregelaar in noodgevallen in redelijkheid en billijkheid mag doen wat nodig is om te garanderen dat de weg is afgesloten voor overige weggebruikers'', schrijft de minister.

"In mijn ogen versterkt de uitspraak van de rechter juist het aanzien en gezag van de verkeersregelaar'', vervolgt hij. "De verkeersregelaar was, is en blijft zeker niet 'vogelvrij', maar juist een gewaardeerde kracht in het verkeersveilig laten verlopen van evenementen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.