Home

Achtergrond 5 reacties

Verburg sust onrust over besmetting na vaccinatie

Er is geen aanleiding voor de vrees dat vaccinatie van geiten leidt tot besmetting met Q-koorts en het ruimen van bedrijven.

Dat heeft minister Verburg vandaag gezegd in een debat met de Tweede Kamer. De minister riep geitenhouders op over hun angst heen te stappen en hun dieren voor 1 juni te laten vaccineren. Als zij dat niet doen dan wordt voor hen het fokverbod op die datum niet opgeheven.

Volgens Verburg is ruimen al helemaal niet aan de orde omdat alleen niet-drachtige dieren worden gevaccineerd en alleen drachtige dieren worden geruimd. Die zijn er in dit jaargetijde niet.

Verburg had gisteren al per brief bevestigd dat na vaccinatie een besmetting in de melk kan worden aangetoond. Dat is alleen aangetoond binnen een week na vaccinatie. Dat betekent dat deze vaccinatie niet leidt tot een besmetverklaring. Die vindt pas plaats na een tweede bemonstering negen dagen na het eerste monster. "Er zijn dus ook geen bedrijven geruimd na besmetting door vaccinatie", aldus Verburg. "Hierover mag geen verkeerd beeld ontstaan en geen onzekerheid blijven hangen. Die zorg van geitenhouders is niet terecht."

De minister laat uitvoerig onderzoek doen naar de relatie tussen vaccinatie en besmette melk. Half mei wordt daarvan de uitslag verwacht.
VVD en CDA drongen er op aan lopende het onderzoek besmet verklaarde bedrijven niet automatisch te ruimen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Onzeker geitenboertje

  Gek he, maar zou mevrouw Verburg al weten wat er uit de uitslag van het onderzoek komt half mei? Ik heb zo'n idee van wel. Wie werkten er ook al weer aan mee?

 • no-profile-image

  alle geitjes

  Mee eens, wacht dus eerst het onderzoek af voordat je gaat enten! Hoe meer Verburg sust, hoe meer ik er aan ga twijfelen!!!!! Ik vertrouw het hele zooitje voor geen meter meer.

 • no-profile-image

  weet het

  verburg is niet wijs

 • no-profile-image

  harmen

  Het gaat nu niet meer om het ruimen (op veel bedrijven zijn er niet veel drachtige dieren meer), maar om de sterfhuiscontructie, waarin besmet verklaarde bedrijven terecht komen. Het fokverbod voor het leven is emotioneel in eerste instantie wellicht een minder zwaar dan ruiming, maar financieel veel desastruezer. Bovendien is het risico van nieuwe (andere) ziekte-insleep levensgroot bij herbevolking of aanvullen van de veestapel.

 • no-profile-image

  dierenvriend

  Verburg ,wat heb je nog meer in je hoofd ???? hoeveel boerenbedrijven staan er nu nog in de weg ?????

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.