Home

Achtergrond 316 x bekeken 14 reacties

Verburg roept niet geruimde geitenhouderijen op tot solidariteit

Niet geruimde geitenhouderijen kunnen helpen bij het herbevolken van wel getroffen bedrijven, door meer geiten aan te houden dan gewoonlijk.

Als zij deze dieren snel vaccineren, dan zijn meer dieren beschikbaar voor de herbevolking van bedrijven die zijn geruimd vanwege Q-koorts.

Dat antwoordt minister Gerda Verburg op Kamervragen over Q-koorts. Verburg erkent dat de herbevolking een probleem kan worden, omdat waarschijnlijk te weinig lammeren beschikbaar zullen zijn om het aantal geruimde dieren te vervangen. "Ik roep daarom de niet-geruimde bedrijven op om solidair te zijn met hun getroffen collega’s."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  alle geitjes

  Ik kan alleen nog maar glimlachen als ik dit soort zaken lees. Het lijkt wel niet echt. Maar ik kan wel janken. Triest, Triest en nog eens Triest met een hoofdletter T.

 • no-profile-image

  gerrit

  Zo Gerda!!
  Als de niet geruimde geittenhouders solidair moeten zijn waarom is de overheid dat dan niet?
  Immers de vervolgschade die geitenhouders lijden door de ruimingen al dan niet terecht die moeten ze we zelf lijden.
  De met Q-koorts besmette bedrijven zijn in het belang van de Nederlands volksgezondheid opgeofferd en dan moet diezelfde overheid ook de vervolgschade vergoeden!!!!!

 • no-profile-image

  kani Baal

  De geitensector wilde zelf zo nodig mega uitbreiden. Wie weet hoeveel aanvragen voor stallen er nog in de pijplijn zitten......Nu niet de verantwoording bij de overheid leggen. De sector en haar belanghebbende(banken) zijn grotendeels verantwoordelijk voor deze misère. Het is toch zo dat de boeren deze bedrijven op een kluitje gesticht hebben ? De overheid had zelf al veel eerder planologisch moeten ingrijpen. Blijkbaar kan het plots bij de varkens nu wel. De sector moest zonodig een cashmachine worden. Zie hier het resultaat.

 • no-profile-image

  geen boer

  @ Paul: compliment voor je reactie. Vooral over 'de minister die mag vertellen wat deskundigen vinden'...

 • no-profile-image

  dierenvriend

  de ellende van die Q koorts bacterie komt toch voor rekening van Verburg en Klink ,waar ter wereld worden de dieren zo afgeslacht als in Nederland ????? in andere landen worden de mensen ingeent en krijgen de dieren niet de schuld ,als Klink en Verburg in het buitenland informatie hadden gevraagd had deze hele ellende voorkomen kunnen worden ,maar de Nederlanse boerenbedrijven moeten oprotten ......wanneer willen de burgers dit nu eens onder ogen zien ......

 • no-profile-image

  dierenvriend

  het is niet uit te sluiten dat er veel andere diersoorten de Q koorts bacterie bij zich kunnen dragen en dat de geiten en de schapen niet de enige dieren zijn waar de mensen de schuld bij gaan zoeken , dus de mensen inenten ........

 • no-profile-image

  kani Baal

  De geitenboeren wisten donders goed dat er risico's aan de geitenmelkerij zitten.De Q koorts komt niet zomaar uit de lucht vallen. Alles is in het werk gesteld om de grote uitbreidingen mogelijk te maken. Denk maar dat het lobby werk van de boeren instanties zijn werk gedaan heeft .Nu het falie kant mis gegaan is kun je dus niet allemaal op het konto van Gerda Verburg schrijven. Zeker de overheid heeft steken laten vallen.Zij had veel eerder hard moeten ingrijpen.Nu is het zo dat de geitenboeren met de rug tegen de muur staan. Al die zogenaamde belangenbehartigers hebben de sector eerder schade dan voordeel berokkend.Het is buiten gewoon jammer dat de sector grotendeels kapot is. men had langzamer en vooral bedachtzamer moeten groeien. Maar nee.... de hebzucht van de VOC mentaliteit heeft hier ook toe geslagen...met dit als gevolg.
  Hopelijk is de sector instaat om de boel weer op orde te krijgen.Daarbij is onderlinge solidariteit van belang. Ben echter bang dat het ook hier zal gelden:De ene zijn dood is de ander zijn ......

 • no-profile-image

  Paul Borreman

  Beste Jan uit Ergens,

  Uit je reactie over de giffabriek blijkt wel dat je niets hebt begrepen van de impact van de Q koorts op een besmet bedrijf. Waarschijnlijk ben je een burger uit de stad en dan valt het ook niet mee om er iets van te begrijpen. Ik zal proberen de problematiek waar deze bedrijven mee zitten iets dichter in jouw belevingswereld te plaatsen.

  Stel je voor dat je vertegenwoordiger bent, een doorsnee gezin hebt, twee kinderen en twee auto's. Jij rijdt een diesel en je vrouw een benzine. Je stoot een beetje fijnstof uit. Je weet wel dat mensen met COPD daar problemen van kunnen ondervinden, maar je kunt dit probleem niet in je eentje oplossen en rijdt dus gewoon door. Plotseling verandert de wereld helemaal. In een Zembla uitzending wordt de fijnstof en roetfilterproblematiek flink op scherp gezet. De politiek en allerlei organisaties vallen over de ziekmakende dieselrijders heen. De maatregelen liegen er niet om. Dieselauto's moeten geruimd worden. Benzineauto's in gezinnen die ook een diesel hebben mogen de tank leegrijden, maar niet meer bijvullen. Stel je voor dat die ook gaan roeten.

  Ja maar, denk je, Niets ja maar, dit moet echt gebeuren, bast de minister die mag vertellen wat de deskundigen vinden voor de camera. Om haar woorden kracht bij te zetten poseert ze met een grote zweep voorop een glossy tijdschrift.

  Het onwerkelijke plan wordt uitgevoerd. De auto mag niet naar de sloop maar moet in de garage vernietigd worden. Machteloos kijk je toe hoe mannen in blauwe overalls je auto staan te molesteren. De brokstukken worden in de bak van een shovel gegooid. De spoilers bungelen uit de bak als de machinist met mondkapje op de auto in een containerbak flikkert.

  De auto was alles wat je zelf had. Je huis is bijna compleet van de bank. Je kunt je werk niet meer doen want je kunt niet meer bij je klanten komen. Je verdiensten zullen wegvallen. Je voelt de hete adem van accountmanager van de bank al. ''Waar blijft de rente, waar blijft de aflossing" vraagt hij continu. Je wilt wel emigreren maar hebt daar geen geld meer voor.

  Plotseling schrik je wakker uit deze nachtmerrie. Je vertelt hem aan je vrouw, die iets meer inlevingsvermogen heeft dan jij. ''Maar dat is precies wat ze die geitenboertjes nu aandoen" zegt ze. Het kwartje valt bij jou. Je kunt niet meer slapen van de schaamte om de reactie die jij naar Gerrit uit Twente hebt gegeven.

  Jan uit Ergens, succes met inleven. Als je er niet uitkomt en uitleg bij deze "gelijkenis"wilt moet je maar weer terugmailen.

 • no-profile-image

  dierenvriend

  wanneer geeft Verburg haar fouten toe ???? waarom stapt Verburg niet op ???? waarom moeten alle boerenbedrijven kapot ??????

 • no-profile-image

  Juul

  Er mag toch niet met dieren over en weer worden "gesleept"?

 • no-profile-image

  Jan

  De uitspraak van Gerrit uit Twente geeft precies de denkwereld van een groot deel van de veehouderij weer: De met Q-koorts besmette bedrijven zijn in het belang van de Nederlands volksgezondheid opgeofferd en dan moet diezelfde overheid ook de vervolgschade vergoeden.
  Als ik een giffabriek heb en die wordt op last van de overheid gesloten, moet de rekening hiervan dan ook naar de overheid?
  Zelf genieten van de lusten en de lasten afwentelen op de samenleving. Zo gaat het iedere keer weer.

 • no-profile-image

  p

  nu wil ze de nog niet getroffen boeren ook nog voor HAAR fouten op laten draaien !!!!!!!

 • no-profile-image

  moniquevos@t-online.de

  Denk steeds meer aan Pek en Veren...

 • no-profile-image

  Jacco

  Dit geeft maar weer aan hoe weinig kennis ze van de sector heeft...

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.