Home

Achtergrond 8 reacties

Verburg: gedecentraliseerd faunabeleid werkt niet

Het huidige gedecentraliseerde faunabeleid werkt niet. Provincies richten zich te veel op het beschermen van wild dan op het beheer ervan en daar komen problemen van.

Dit zei minister Gerda Verburg (LNV) maandagavond op een bijeenkomst met boeren in De Meern. Als actueel voorbeeld noemde ze de problemen door een te grote damhertenpopulatie in de Amsterdamse waterleidingduinen. De te grote populatie vormt een gevaar voor de verkeersveiligheid. De provincie Noord-Holland doet er niets aan en minister Verburg moet nu Amsterdams wethouder Maarten van Poelgeest er op aanspreken om eindelijk maatregelen te nemen. Ze meldde dat vandaag een brief de deur uitgaat naar Van Poelgeest.

Ook op andere terreinen heeft de laatste jaren te veel de nadruk gelegen op beschermen in plaats van beheren, stelde Verburg. Als voorbeelden noemde ze het Natura 2000 beleid. Daar hebben "mannen met stropdassen" een te grote inbreng bij het opstellen van de beheerplannen, zei ze. De minister riep de landbouw op om zelf meer initiatieven te nemen en zich "niet te laten betuttelen door mensen van binnen de grachtengordel."

Verburg brak ook nogmaals een lans voor meer natuurbeheer door boeren en minder pure natuurbescherming door de grote terreinbeherende organisaties. In dit verband noemde ze de noodzakelijke miljardenbezuinigingen in de komende jaren een mogelijke zegen voor degenen die meer samenwerking voorstaan tussen landbouw en natuur. Want doordat er minder geld beschikbaar komt voor de grote terreinbeheerders worden die wellicht wel gedwongen om meer met de boeren samen te werken, zei ze.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  a hamstra

  Verburg weet dus wat ze verkeerd heeft
  gedaan,
  wees dan ook zo flink om die linkse onzin
  terug te draaien. kunnen onze oudjes die
  door deze onzin in hun poep luiers liggen
  . waar geen haan naar kraait. ook gelijk
  een dier worden behandeld.
  een oudje die vrijdags zijn heup breekt
  laat men tot maandag wachten,om geopereerd te worden
  een dier die het zelfde overkomt, mag
  men zelfs niet niet meer vervoeren.
  .WAAR IS HET GEZONDE VERSTAND

 • no-profile-image

  hans

  Verburg je wil meer boerennatuur hebben in nederland omdat natuur beheerders of organisaties minder gelden krijgen om de komende bezuiningen rond te maken. Wij in nederland hebben al te veel natuur gebieden waar ook nog eens een grote bende is. Natuurorganisaties of beheerders kunnen en willen niet voor de natuur zorgen. Ze maken alleen hun eigen speeltuin voor zich zelf en dat noemen ze natuur en met miljarden aan gemeenschapgelden, het is een grote bodem loze put. Als er geen gelden meer naar deze zo genaamde natuur organisaties zouden gaan dan vallen ze deze week nog om .Ze leven puur op subsidies die ze van de overheid krijgen.

 • no-profile-image

  betrokkene

  Dus eerst maakt de minister een wet die volledig uitgaat van bescherming (de Flora- en faunawet) en vervolgens geeft ze af op de provincies die teveel de nadruk op bescherming zouden leggen... Da's niet eerlijk, mevrouw Verburg!

 • no-profile-image

  gert

  En maar krokedillentranen produceren over de achteruitgang van de weidevogelstand,de natuurorganisaties laten de aangekochte weidegrond helemaal verwilderen ,zodat er geen weidevogel zich meer thuis voelt,vossen en roofvogels hebben hier baat bij

 • no-profile-image

  Huub van 't Hart

  Ik ben een groot voorstander van meer samenwerking van boeren en natuurorganisaties. Zoals wij dat als KNNV afdeling Delfland met de ANV Vockestaert in Midden-Delfland ook doen. Maar boeren mogen niet worden gezien als goedkoop alternatief. Een boer die zijn land met oog voor de natuur beheert, moet daar ook goed voor betaald worden.

 • no-profile-image

  boerin

  3 jaar de tijd gehad om er wat aan te doen ! Nu het CDA het kabinet heeft laten vallen zal glossy Gerda nog eens wakker worden ? De kennis van zaken van de boeredochter over LNV was bij de start van de minister-periode dus zeer summier ; gezien haar beleid.

 • no-profile-image

  gaatze

  Voor elke lans die de minister breekt tegen de grote tereinbeheerders wil ik er haar wel tien nieuwe aanreiken! Ik ben blij dat ze inziet dat mannen met stropdassen geen bal verstand hebben van de praktijk.

 • no-profile-image

  boerin

  Het is toch allang bekend dat er niemand goedkoper voor het landschap kan zorgen dan de boer zelf. En die doen het dan meestal nog op een nette manier. De verkiezingen komen er aan dus hoop Gerda op deze manier nog aan populariteit te winnen op de valreep? Ik geef haar weinig hoop. Het is absoluut niet netjes om nu ambtenaren met stropdassen de schuld te geven, er horen bij haar departement meer dan 7000 ambtenaren met stropdassen die haar beleid uit moeten voeren en die door ' haar' betaald worden. En dat doet zij van gemeenschapsgeld. Als zij alle regelgeving nu eens eenvoudiger maken kunnen er ook een groot aantal ambtenaren uit en bezuinigd zij ook nog eens. Van de lastenverlichting die zij beloofd heeft is vooralsnog niets te merken. En zelfs haar ambtenaren begrijpen haar beleid niet meer. Misschien kan zij voortaan iets met deze sleutelwoorden: eenvoud van wet-en regelgeving en communicatie met mensen uit het veld!!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.