Home

Achtergrond 224 x bekeken

Veiling Haspengouw maakt winst ondanks appelmisère

De crisis in de tuinbouw ten spijt heeft de Belgische Veiling Haspengouw vorig jaar een minimale winst van 11.000 euro gemaakt.

De omzet daalde van bijna 82,8 tot 66,2 miljoen euro. De vraag in Oost-Europa is zo goed als weggevallen.

De veiling laat er geen misverstand over bestaan dat het slecht gaat met de appelsector. In 2008 was de middenprijs van appels circa 50 cent, vorig jaar al minder dan 40 cent en nu rond de 30 cent. Alleen met de relatief nieuwe clusrassen Kanzi en Greenstar gaat het wat beter.

De veiling verkocht 5 miljoen kilo Kanzi en 2,5 miljoen kilo Greestar. De veiling verwacht dat de omzet van Kanzi dit jaar kan verdubbelen. De directie erkent dat 11.000 euro winst onvoldoende is om investeringen in de toekomst te kunnen dekken. Vorig jaar bracht de veiling de kosten met 18 procent omlaag, een proces dat wordt voortgezet.

“De crisis in de appelsector was nooit zo groot”, aldus directeur Renaat Kuipers. Volgens hem bevond de sector zich sinds het seizoen 1996/1997 niet in zulke grote financiële problemen. Ondanks de jarenlange prijsdaling nam de aanvoer in 2009 toch weer 4 procent toe.

Ook de prijzen van peren zakt weg. In 2008 waren peren 75 cent waard. Vooral vanwege een 40 procent lagere aanvoer. De totale aanvoer bedroeg in 2009 101 miljoen kilo. De aanvoer van aardbeien groeide 9 procent. De waarde van verkochte aardbeien groeide omdat de middenprijs 12 procent steeg.

Herstel van de markt hangt volgens de veiling samen met economisch herstel in met name Midden-en Oost-Europa. Deze landen zijn groeiende consumenten van fruit maar vanwege de slechte kredietpositie van importeurs is de export vanuit West-Europa gedecimeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.