Home

Achtergrond 474 x bekeken

'Varkenshouderij kan meer doen tegen salmonella'

De varkenshouderij kan veel meer doen om salmonella tegen te gaan.

Het aantal mensen dat besmet wordt met salmonella door het eten van varkensvlees kan daardoor met wel 60 tot 80 procent omlaag.

Dat concludeert de Europese voedselveiligheidsorganisatie Efsa in een rapport, dat het heeft uitgebracht op verzoek van de Europese Commissie. De uitkomsten kunnen worden gebruikt om meer maatregelen te nemen ter bestrijding van salmonella.

De varkenssector is verantwoordelijk voor 10 tot 20 procent van de humane besmettingen met salmonella, schat de Efsa. Doorslaggevend is het aantal salmonellabacteriën in varkens(-vlees).

Door het aantal bacteriën op besmette karkassen fors te verminderen is een reductie van het aantal patiënten met 60 tot 80 procent mogelijk, denkt de Efsa, die wel grote verschillen tussen lidstaten heeft vastgesteld.

Lidstaten met een hoog salmonellaniveau moeten zich vooral richten op vermindering van het aantal salmonellabacteriën op varkensfokkerijen. In lidstaten met een laag salmonellaniveau heeft het zoveel mogelijk salmonella-vrij maken van het veevoer het meeste effect.

In Nederland is bijna 58 procent van de zeugenbedrijven besmet met salmonella, zo bleek uit eerder onderzoek van de Efsa. In de EU telt alleen Spanje meer besmette bedrijven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.