Home

Achtergrond 1 reactie

'Varkens Duitse slachterijen half levend aan de haak'

Een slordige half miljoen varkens per jaar worden bij de verwerking in Duitse slachterijen onvoldoende verdoofd of komen nog meer of minder levend aan de haak omdat ze onvoldoende leeggebloed zijn.

Dat zegt de veterinairenorganisatie Bundestier­ärztekammer. Volgens de dierenartsen is daarmee sprake van een buitengewoon verontrustende situatie en doet de overheid daartegen te weinig.

Het genoemde aantal van een half miljoen komt neer op 1 procent van het totale aantal geslachte varkens. In de rundveeslachterijsector is het cijfer foutieve dan wel gebrekkige verdovingen nog aanzienlijk hoger, namelijk 4 tot 7 procent, aldus de Bundesärztekammer in een aan de kwestie gewijde uitzending van het ZDF-televisieprogramma Frontal21 van dinsdagavond.

De oorzaak van de misstanden is volgens de artsen van puur economische aard. Landbouwminister Ilse Aigner wijst erop dat de regelgeving uiterlijk 2013 binnen de EU moet zijn verscherpt. "Als dat nog niet helpt moeten we kijken wat er op nationaal en Europees niveau nog meer kan."

Administrator

Eén reactie

  • bnieuwen

    Er zijn op dit gebied in Duitsland veel meer zaken aan de hand dan de Bondsregering bekend maakt. Het controlesysteem is door en door corrupt en de overheid zwijgt. Zo is bijvoorbeeld het bedrijf Wiesenhof, dat telkens weer door absurde toestanden voor wat betreft het dierenleed in het nieuws komt nog steeds niet aangepakt. Hier wordt voetbal gespeeld met levende slachtkippen. Hier heersen hygienetoestanden waar je bij het zien van de beelden alleen al geen trek in eten meer hebt. Het bedrijf wordt uit economische redenen niet aangepakt. De regering weet er van maar doet er niets aan.
    Dan de telkens weer opduikende dioxineschandalen. Wordt niets aan gedaan. De werkgelegenheid vind de regering belangrijker dan de gezondheid van de mensen en het dierenwelzijn.
    Nu dit weer met de varkens. En dan praten we nog niet eens over het verafschuwlijke ritueel slachten en alle andere wantoestanden.
    Het kan en mag niet waar zijn dat een regering, door de burgers gekozen, op zo'n walgelijke manier haar mandaat misbruikt uit overwegingen van geldelijk gewin. Er is niets tegen in te brengen dat we dieren slachten om ons onze voedselbehoefte te voorzien maar de Duitse regering is wel erg laks als het om onze gezondheid en het dierenwelzijn gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.