Home

Achtergrond 221 x bekeken

Value8 neemt belangen in Alanheri en Dico

Het investeringsfonds Value8 koopt belangen in diervoederproducent Alanheri en de failliete verkoper van slaapkamermeubilair Dico.

Dat heeft Value8 bekendgemaakt. Het fonds werd eind 2008 opgericht door Peter Paul de Vries, de oud-directeur van de Vereniging van Effectenbezitters.

De belangen worden overgenomen van het beleggingsfonds Recalcico, dat geleid wordt door Frans Faas. Hij nam in de afgelopen jaren geregeld bedrijven op de korrel als die in zijn ogen aandeelhouders bijvoorbeeld te weinig geld boden bij een overname of in gebreke bleven bij het verstrekken van informatie. Faas zwaait nu de scepter bij Alanheri.

Value8 ziet kansen voor een verdere uitbouw van Alanheri na een drastische reorganisatie in de afgelopen jaren en wil het bedrijf daarbij ondersteunen. Het fonds neemt in eerste instantie een belang van 51 procent voor een prijs van 4,50 euro per aandeel. Value8 is van plan een belang van 20 procent door te verkopen. Het fonds krijgt een optie om de helft van dat pakket gedurende achttien maanden terug te kopen.

Value8 verwacht een ”gunstig rendement” te kunnen behalen op de investering in Alanheri indien dat bedrijf erin slaagt om ”gezond winstgevend te worden en een aanzienlijk grotere schaal te bereiken”.

Dico is een ander verhaal omdat dat bedrijf failliet is. Value8 wil met de curator van het bedrijf in gesprek om te kijken of het behoud van de beursnotering van Dico mogelijk is. Ook zal gesproken worden over sanering van de schulden. ”De slagingskans daarvan moet niet worden overschat omdat deze sterk afhankelijk is van de medewerking van externe partijen”, aldus Value8.

Het fonds wil een belang van 60,8 procent nemen in Dico tegen een prijs van 0,15 eurocent per aandeel. Gezien de schuldenlast van het bedrijf en de onzekerheid over de sanering daarvan kan Value8 op dit moment geen uitspraak doen over de investering.

Beleggers in Alanheri en Dico juigden de plannen toe. De koers van Alanheri schoot 8,8 procent omhoog tot 6,74 euro. Het aandeel Dico pluste 200 procent en werd daarmee 3 cent waard.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.