Home

Achtergrond

VVD maakt sprong in barometer

In de wekelijkse politieke barometer maakt de VVD een flinke sprong.

De liberalen stonden vorige week nog op 23 zetels, nu zijn dat er 27. Dat zijn er zes meer dan nu in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit de peiling van onderzoeksbureau Synovate in opdracht van het tv-programma Nova. Daarin gaan CDA en PvdA net als vorige week gelijk op: 30 zetels. Het CDA heeft nu 41 zetels in het parlement, de PvdA 33.

De PVV valt steeds verder terug. Gisteren stond de partij van Geert Wilders op achttien, drie minder dan vorige week. In de Kamer heeft de PVV negen zetels. D66 wint in vergelijking met vorige week twee zetels en komt uit op veertien, elf meer dan het huidige zetelaantal.

In de peiling staat verder de SP op tien, GroenLinks op negen, de ChristenUnie op acht, de SGP op twee en de Partij voor de Dieren ook op twee. Rita Verdonk zou met haar Trots op Nederland volgens deze peiling niet terugkeren in de Kamer.

De politieke barometer is een representatieve wekelijkse peiling waarvoor steeds duizend mensen uit een vast online onderzoekspanel worden ondervraagd naar hun stemgedrag als er nu verkiezingen zouden zijn. Daarnaast worden mensen telefonisch benaderd. De peiling loopt van dinsdagochtend tot en met donderdagmiddag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.