Home

Achtergrond 155 x bekeken

VVD: keus van een generatie

Na de vaststelling van het verkiezingsprogramma kan de VVD op weg naar de belangrijkste verkiezingen in een generatie, zoals VVD-leider Mark Rutte het gisteren noemde op het verkiezingscongres van zijn partij in Arnhem.

In zijn ogen gaat het er eerder om de boel in beweging te krijgen dan bij elkaar te houden. Met deze verwijzing naar woorden die Job Cohen sprak als burgemeester van Amsterdam, wilde de VVD-lijsttrekker maar aangeven dat Cohen als PvdA-leider zijn grootste tegenstander is.

Rutte zette zich vooral af tegen de PvdA omdat die volgens de liberalen met een klassiek-links programma de kiezers voor zich proberen te winnen.. "Dat is de strijd die gevoerd wordt.'' Ook de PVV van Geert Wilders kreeg nog een paar bekende vegen uit de pan. "Wij kijken niet naar afkomst, maar naar de toekomst, want dat is echte liberale politiek in Nederland.''

De VVD doet het de laatste tijd goed in de peilingen. Rutte maakte tijdens het congres duidelijk dat hijzelf premier wil worden mocht zijn partij op 9 juni als grootste uit de bus komen. "Die ambitie heb ik.'' Wel hield hij een slag om de arm voor het geval er een minderheidskabinet of een regering met vier partijen het land gaat besturen. Dan zou het verstandiger kunnen zijn dat de leiders van de regeringspartijen in de Tweede Kamer gaan zitten.

Volgens Rutte heeft de VVD in de personen van eurocommissaris Neelie Kroes, partijvoorzitter Ivo Opstelten en oud-leider Hans Wiegel ook goede kandidaten voor de post van minister-president in huis. Overigens vindt hij een discussie over het premierschap binnen zijn partij ongepast omdat de VVD de laatste jaren niet denderend scoorde in de peilingen.

Heetste hangijzer bij de vaststelling van het verkiezingsprogramma bleek de gekozen burgemeester te zijn. De partij wil dat de bevolking deze gaat kiezen, maar een aanzienlijke minderheid binnen de VVD voelt daar helemaal niets voor. Een voorstel om de gekozen burgemeester te schrappen uit het verkiezingsprogram werd nipt verworpen.

Op de tweede dag van het congres stemde de vergadering nog over vier andere wijzigingsvoorstellen, maar alleen het idee om de product- en bedrijfschappen af te schaffen werd overgenomen. Het partijbestuur had het erop willen houden dat deze organisaties volgend jaar zelf gaan beslissen over hun eigen toekomst, maar de leden namen daar geen genoegen mee.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.