Home

Achtergrond

VIV heeft zwaar te lijden van sluiting luchtruim

De VIV Europe, de internationale vakbeurs voor intensieve veehouderij zal 33 tot 50 procent minder bezoekers trekken dan was verwacht.

Dat verwacht directeur internationale beurzen Gerard Leeuwenburgh van VNU Exhibitions die de beurs organiseert.

De beurs ondervindt veel hinder van de sluiting van het Europese luchtruim die sinds vorige week donderdag van kracht is. De VIV Europe wordt dinsdag 20 tot en met vrijdag 23 april in de Utrechtse jaarbeurs gehouden. Op basis van de voorregistraties had Leeuwenburgh ongeveer 15.000 bezoekers uit 140 landen verwacht in Utrecht. Door de sluiting van het luchtruim zullen de bezoekers uit Azië, het Midden-Oosten, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Oost-Europa en Australië en ook Britten en Ieren niet in staat zijn de beurs te bezoeken, zo verwacht Leeuwenburgh. Hij verwacht dat de bezoekers die wel komen afkomstig zullen zijn uit een straal van 700 tot 800 kilometer rond Utrecht en dan hoofdzakelijk met de auto zullen komen. In totaal gaat het om duizenden bezoekers die noodgedwongen af moeten haken.

Aan de exposantenkant valt de schade nog mee, vindt Leeuwenburgh. Van de exposanten is nu 85 procent gearriveerd. Chinese, Thaise en Braziliaanse standhouders hebben echter af moeten haken. Ook de standbemanning zaal minder zijn dan normaal. Er waren 5.000 mensen verwacht die de ruim 500 stands moesten bemannen. Leeuwenburgh verwacht dat dat uit zal komen op ongeveer de helft.

Ook het randprogramma van enkele congressen ondermeer over eierproductie en vleeskwaliteit zal aangepast moeten worden omdat uitgenodigde sprekers niet in Utrecht kunnen komen.

Ondanks de tegenvallers wil de beursorganisatie er het beste van maken. "We zitten met z’n allen in een situatie van overmacht." Er wordt bijvoorbeeld over gedacht om het parkeren gratis te maken. Leeuwenburgh zegt ook samen met de standhouders te onderzoeken welke vervolgstappen er eventueel genomen moeten worden als het om schade gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.