Home

Achtergrond 232 x bekeken

Uitvaart president Polen mogelijk later

Indien vulkanische asdeeltjes in de lucht boven Polen het vliegverkeer van en naar Krakau in het komende weekeinde onmogelijk maken, wordt overwogen de uitvaartplechtigheid van de Poolse president Lech Kaczynski, zondag, uit te stellen.

Dit hebben de Poolse autoriteiten vandaag laten weten. Als gevolg van de vulkanische asdeeltjes in de lucht boven Europa hebben de Poolse autoriteiten vrijdag besloten in heel het land de vliegvelden te sluiten. De luchthavens van Krakau en die van Rzeszow in het zuidoosten van het land blijven vooralsnog echter open.

Volgens de plannen worden zondag in Krakau Kaczynski en zijn vrouw Maria begraven. Zij kwamen samen met tientallen anderen afgelopen weekeinde door een vliegtuigongeluk bij het Russische Smolensk om het leven. Op het vliegveld worden zaterdag en zondag zeker tachtig vliegtuigen verwacht met wereldleiders en delegaties die de plechtigheid bijwonen.

Het luchtruim in het noorden van Polen was donderdagavond al gesloten. Het is niet bekend hoe lang het vliegverkeer onder de uitbarsting van een vulkaan van de Eilandbergengletsjer in IJsland lijdt. In Oost-Europa en bij de Alpen komen de hinderlijke asdeeltjes vrijdag aan. In Noorwegen en Zweden wordt vrijdag het vliegverkeer geleidelijk hervat, omdat de 'asbewolking' er is overgewaaid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.