Home

Achtergrond 529 x bekeken

'Uienareaal groeit 7 procent'

Het uienareaal van 2010 komt op een recordhoeveelheid hectares van 21.000.

Dat zeggen Jeroen de Haas, verkoopdirecteur bij uienzaadbedrijf De Groot en Slot, en uienspecialist André Boot van Nickerson-Zwaan.

Hiermee plust het zaaiuienareaal met ruim 7 procent. De segmenten geel en rood groeien, biologisch is stabiel. De groei is sterker dan de uiensector aan het begin van de zaadverkoopperiode had verwacht. "Die 1.500 hectare uitbreiding zit er wel in”, zegt De Haas op basis van de verkopen. ”De situatie in Nederland wordt mede bepaald door wat er in het buitenland wordt gepresteerd."

Gezien de uitgangspositie van Nederland lijkt dat De Haas geen onoverkomelijk probleem. "We moeten kwaliteit leveren. De zaaiomstandigheden waren goed. Gelukkig hadden telers het geduld om tot het juiste moment te wachten." Het is wel wat droog aan het worden in veel gebieden. "Als je zaaibed goed is gemaakt en het zaad contact heeft met de ondergrond, hoeft dit geen probleem te zijn. Als de voorbereidingen niet goed waren, kan het zaad droog komen te liggen en uitdrogen."

André Boot van Nickerson-Zwaan verwacht ook 7 procent areaalstijging. "Dat is meer dan ik eerder dacht."Boot benadrukt dat het gewas nog moet groeien. Over de gevolgen van de areaalgroei kan hij derhalve niet veel zeggen. "Het is al bijna mei. Het is erg droog, het zaad doet niet zoveel. Het kan ook maar zo gebeuren dat de opbrengst 7 procent lager wordt dan vorig jaar."

Of registreer je om te kunnen reageren.