Home

Achtergrond 211 x bekeken

UU verwacht veel animo bestralen huisdieren

De nieuwe bestralingskliniek voor huisdieren met kanker op de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht zal naar verwachting veel patiënten trekken.

Specialist radiotherapie Maurice Zandvliet denkt jaarlijks 350 dieren te kunnen helpen. In de eerste bestralingskliniek in Nederland kunnen honden en katten met een tumor voortaan op dezelfde manier worden behandeld als mensen met kanker. Door de therapie kunnen tumoren op een lastige plek, zoals in de hersenen, aangepakt worden. Huisdiereigenaren zijn minimaal 2500 euro kwijt aan de behandeling.

”We hebben signalen dat er veel vraag naar zal zijn. Eigenaren geven tegenwoordig veel uit aan de behandeling van hun lievelingsdier”, zei Zandvliet donderdag.

De Dierenbescherming is nog niet zo overtuigd van de noodzaak. ”We staan er niet negatief tegenover, maar je moet je wel afvragen of dit in het belang van het dier is of van het baasje”, aldus een woordvoerder.

De kliniek stelt dat dieren die de bestraling ondergaan daar maanden langer van moeten kunnen leven. ”Zo niet, dan heeft het dier er niets aan en wijzen we de patiënt af”, zegt Zandvliet.

Jaarlijks overlijden ongeveer 130.000 honden en katten aan kanker. Daarvan komen er zo’n zevenduizend in aanmerking voor bestraling. De behandeling is geschikt voor alle kleinere dieren met kanker.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.