Home

Achtergrond 345 x bekeken 1 reactie

Twee mariniers omgekomen door bermbom

Twee Nederlandse mariniers zijn zaterdag in de Afghaanse provincie Uruzgan om het leven gekomen doordat hun voertuig op een bermbom reed.

Een derde inzittende raakte zwaargewond, maar zijn toestand is stabiel.
Hiermee komt het aantal omgekomen militairen sinds het begin van de missie in Afghanistan op 23. Het is de eerste keer dat mariniers sneuvelden.

De omgekomen korporaal van de mariniers Jeroen Houweling (29) en marinier Marc Harders (23) waren afkomstig van het 1e mariniersbataljon van het korps mariniers, gelegerd op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. Datzelfde geldt voor de 21-jarige gewonde marinier. De families van de drie zijn ingelicht.

De mariniers waren in hun Viking rupsvoertuig bezig met een militaire operatie, genaamd Khorak Mahy, in het westelijke deel van Deh Reshan, een gebied ten noorden van Tarin Kowt. Daar wordt sinds een jaar intensief gepatrouilleerd. Rond 15.00 uur Afghaanse tijd reed het voertuig op een bermbom, nabij de patrouillebasis Tahbar, op ongeveer negen kilometer ten noordwesten van Kamp Holland.

De operatie is bedoeld om de zichtbare aanwezigheid in het gebied te vergroten. In totaal nemen er ongeveer tweehonderd mensen aan deel, onder wie ook eenheden van de Afghaanse politie en het leger.

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie), staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) en Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm betuigden hun medeleven en toonden zich diep getroffen. "Het sneuvelen van deze twee militairen herinnert ons op tragische wijze dat het werk in Uruzgan en in Afghanistan nog lang niet klaar is'', aldus Van Uhm.

De Commandant der Strijdkrachten wees zaterdagavond in Den Haag op een toename van het aantal geïmproviseerde explosieven gedurende de laatste weken. Een trend die volgens hem past bij het jaargetijde. "Traditioneel is er een verhoogde activiteit van onze tegenstanders: omdat na de winter de wegen meer begaanbaar worden en omdat men de aanstaande opiumoogst wil beschermen. Maar ook omdat het vrijwel het enige wapen is dat onze tegenstanders gebruiken.''

Volgens Van Uhm zijn de Nederlanders steeds beter in staat om geïmproviseerde explosieven onschadelijk te maken. Desondanks zijn aanslagen als zaterdag niet uit te sluiten, aldus Van Uhm.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    vandermeer

    Mijn diepste medeleven voor de ouders, familie en vrienden van de twee omgekomen mariniers.
    In het zicht van de terugkeer naar Nederland gesneuveld door een niet te overwinnen Taliban. Een vreselijke strijd voor de wederopbouw van Uruzgan met zoveel dode Nederlanders.
    RIP lieve Marc en Jeroen

Of registreer je om te kunnen reageren.