Home

Achtergrond 403 x bekeken

Trekkerverkopen trekken nog niet aan

De trekkerverkopen zitten nog altijd in het slop. Het aantal afgeleverde machines lag in de eerste twee maanden van dit jaar 37 procent lager dan in dezelfde maanden vorig jaar.

Dat zo blijkt uit cijfers van de Federatie Agrotechniek. Het totale aantal afgeleverde landbouw- en smalspoortrekkers kwam na de eerste twee maanden van dit jaar uit op 347. Volgens verkoopleider Geert Jaspers van John Deere-importeur Louis Nagel lag het aantal verkochte machines echter gelijk aan vorig jaar. John Deere heeft normaliter met New Holland circa de helft van de markt in handen.

“In 2009 zijn in de eerste paar maanden nog machines afgeleverd die in het economisch betere 2008 zijn verkocht. Dat effect ebt straks weg, en dan zal blijken dat het aantal verkochte machines nu ongeveer gelijk ligt aan het lage niveau van vorig jaar.”

Jaspers denkt dat de malaise dit jaar nog wel aan zal houden waarna in 2011 de markt pas herstelt. “Het was een verkopersmarkt waarbij de markt bij wijze van spreken kan worden gedicteerd door de importeurs, en nu is het andersom.”

In de praktijk willen loonwerkers vaak wel machines kopen, aldus Jaspers, maar werkt de bank niet mee, terwijl veehouders eerst financiële buffers willen aanleggen om zich te wapenen tegen prijsschommelingen. “Zelfs bij een forse prijsverbetering zullen ze minder op emotie kopen dan voorheen.”

Hans Brummelaar, verkoopleider voor Case, spreekt van een “aanhoudend taaie markt”. Toch is er volgens hem wel wat beweging en dan met name uit de akkerbouw. Het blijft broos. “Prijzen voor agrarische grondstoffen zijn, buiten de wortelen en peen, nu eenmaal bedroevend.”

Of registreer je om te kunnen reageren.