Home

Achtergrond 208 x bekeken

Tonnen afval blijven liggen na Koninginnedag

Vele tonnen afval zullen in Amsterdam, Utrecht en Den Haag blijven liggen na Koninginnenacht en Koninginnedag als de geplande stakingen van de gemeentelijke reinigingsdiensten doorgaan.

Ook dit jaar verwachten de gemeenten weer honderdduizenden bezoekers die voor enorme afvalbergen zullen zorgen. In Amsterdam leggen de vuilnismannen op 30 april 24 uur lang het werk neer, waardoor er naar verwachting 200 ton aan vuilnis blijft liggen. Volgens plaatsvervangend burgemeester Lodewijk Asscher zijn dit ruim 35.000 vuilniszakken. Het opruimen van het afval na Koninginnedag in de hoofdstad duurt doorgaans ruim een week. Vorig jaar werden vierhonderd schoonmakers ingezet om de troep op te ruimen.

De reinigingsdienst van Den Haag staakt op donderdag en vrijdag. Dat betekent dat het afval van de verwachte 200.000 bezoekers van 'Koninginnenacht' niet wordt opgeruimd. Vorig jaar haalden na dit feest vijftig schoonmakers en vijftien veegmachines meer dan 100 kubieke meter afval op. "Dat is te vergelijken met de hoeveelheid afval die vierhonderd gezinnen in een week produceren'', aldus een woordvoerder van de gemeente.

In Utrecht lijkt het erop dat een deel van de rotzooi die op Koninginnedag wordt gemaakt, nog kan worden opgeruimd. De schoonmakers leggen hier van 1 tot en met 5 mei het werk neer. Na de feestelijkheden in 2009 werd in totaal 85 ton aan afval in de stad opgehaald, geproduceerd door tienduizenden bezoekers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.