Home

Achtergrond

Teletekst bestaat dertig jaar

Naar voorbeeld van de Britse BBC begon de NOS 30 jaar geleden met de eerste Nederlandse teletekst.

De eerste pagina op 1 april 1980 berichtte over de start van teletekst in combinatie met een schaakwedstrijd tussen oud-wereldkampioen Max Euwe en teleteksthoofdredacteur Wim Stokla.

Teletekst versloeg de schaakpartij live op het splinternieuwe medium met zwarte achtergrond en gele, eenvoudige letters. Dit was op enkele duizenden tv-toestellen te lezen in een tijd dat een televisie met teletekst ongeveer 3000 gulden (nu meer dan 1300 euro) kostte. Eind 1990 bezat de helft van de bevolking een dergelijke tv. Tegenwoordig bekijken alleen al dagelijks bijna 5 miljoen mensen de pagina's van NOS Teletekst op tv, computer, mobieltje of via Twitter, waarmee teletekst een van de meest geraadpleegde nieuwsbronnen is.

NOS Teletekst is donderdag 24 uur lang in een feestelijke lay-out te zien in de kenmerkende rechttoe rechtaan-stijl. De teletekstletters kregen in de loop der jaren iets meer kleur en vorm, maar cyaanblauw, geel en eenvoud blijven de boventoon voeren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.