Home

Achtergrond 1 reactie

Technische resultaten van Topigs-zeugen verbeterd

Het aantal gespeende biggen per zeug per jaar op bedrijven met Topigs-genetica is het afgelopen jaar gestegen tot 27,7.

Dat is 0,4 big meer dan over 2008. Dat blijkt uit de gegevens van 951 bedrijven die Topigs heeft geanalyseerd. In totaal zitten er bijna 409.000 zeugen in de analyse. Het gemiddeld aantal zeugen per bedrijf is gestegen van 412 tot 430. De bedrijfsworpindex kwam evenals vorig jaar uit op 2,39. De biggensterfte tot spenen kwam uit op 12,1. Dat is op hetzelfde niveau als vorig jaar. De biggensterfte heeft speciale aandacht, sinds vorig jaar hierover een rel ontstond naar aanleiding van publicaties van Varkens in Nood.

Uit de gegevens komt naar voren dat de tien procent beste bedrijven 30,8 biggen spenen per zeug per jaar. De sterfte op deze bedrijven is 10,6 procent. Op deze 10 procent is de zeugenstapel 489 stuks. Topigs meldt verder dat er zelfs twee bedrijven waren in 2009 met een productie van meer dan 33 biggen per zeug per jaar. Er waren zeven bedrijven met meer dan 32 biggen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Vleesvarkenshouder

    De trots van ruim 30 biggen van de vermeerderaar is gelijk de ellende van de vleesvarkenshouders. Produceer liever 25 goede kwaliteitsbiggen, waar wij ook wat mee kunnen. Het zogenaamde succes keert binnenkort als een kwade boemerang terug.

Of registreer je om te kunnen reageren.