Home

Achtergrond

'Te weinig voortgang dierfonds'

Het Productschap Vee en Vlees (PVV) is ongerust over de trage voortgang bij de uitwerking van afspraken in het kader van het convenant Diergezondheidsfonds.

Dat meldt Alfred van Lenthe, die namens het PVV met het ministerie van landbouw onderhandelt.

In het convenant Diergezondheidsfonds zijn behalve afspraken over de op te brengen gelden door de verschillende partijen, ook afspraken gemaakt over een aantal zaken die met de dierziektebestrijding hebben te maken. De afspraak met het ministerie was dat deze zaken in het eerste halfjaar van 2010 nader zouden worden uitgewerkt en geconcretiseerd.

Tot nu toe is daarin naar de zin van het PVV nog maar weinig voortgang geboekt. Dat heeft onder meer te maken met de Q-koorts­problemen. Dat heeft veel ambtelijke werkcapaciteit gevraagd.

De belangrijkste afspraak waar het hier om gaat betreft de afzet van vlees van gevaccineerde dieren. De sector wil hierover de grootst mogelijke duidelijkheid en wil harde afspraken hierover met het ministerie.

"Als er geen duidelijke afspraken zijn over de afzet van producten van gevaccineerde dieren, loop je kans dat veehouders het zekere voor het onzekere nemen en weigeren dieren te vaccineren", aldus Wyno Zwanenburg, voorzitter van varkenshoudersvakbond NVV.

Een ander punt dat nader moet worden uitgewerkt is de financiering van reservecapaciteit bij destructiebedrijf Rendac. In tijden van crisis is extra capaciteit nodig om geruimde dieren te kunnen destrueren. Ook het probleem van broedeieren die in tijden van vogelpest worden afgewaardeerd, waardoor schade ontstaat voor vermeerderaars, moet nader worden geregeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.