Home

Achtergrond

Tarwe- en maisnotering hoogste stand in elf maanden

De HPA-notering voor EU-voertarwe heeft de hoogste stand bereikt sinds juni vorig jaar. Ook de maisnotering heeft in elf maanden niet zo hoog gestaan.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw noemt een aantal oorzaken voor de stijging. "De eurokoers is gedaald als gevolg van de financiële crisis in Griekenland. Omdat tarwe op de wereldmarkt in dollars wordt verhandeld, stijgen de noteringen in de eurolanden."

Bovendien is er onzekerheid over de grootte van de tarwevoorraden in de EU, zegt de woordvoerder. "Er wordt wekelijks tussen de 300.000 en 400.000 ton tarwe geëxporteerd. Bedrijven die tarwe willen kopen in de EU kunnen er maar moeilijk aankomen. Ook het feit dat mais al duurder was geworden duwt de tarweprijs omhoog."

Verder wordt de graanmarkt beïnvloed door het weer. "Het is al lang droog in grote delen van Europa en het blijft vrij koud. Het groeiseizoen wordt steeds korter. Dat voedt de stemming in de graanmarkt."

Maar ook in de landen rond de Zwarte Zee wordt tarwe duurder, constateert de woordvoerder. "Oekraine is uitverkocht. Bovendien is daar veel graan uitgewinterd. En de inzaai van zomergraan loopt door de regen vertraging op."

Of de graanprijzen blijven stijgen is niet te voorspellen, zegt de woordvoerder. "In Canada en Australië zijn de tarweprijzen niet mee gestegen. Als de prijzen op de wereldmarkt niet mee stijgen wordt de export vanuit de EU steeds moeilijker. Dat drukt de prijs dan weer in de EU. Je ziet vaak dat rond deze tijd de graanprijzen wat stijgen omdat onbekend is wat de nieuwe oogst op het Noordelijk Halfrond gaat brengen, terwijl de voorraden van de oude oogst langzaam op raken."

Of registreer je om te kunnen reageren.