Home

Achtergrond 203 x bekeken

Syngenta ziet omzet dalen door laat voorjaar

Syngenta, producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaaizaad, zag de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar dalen door het late voorjaar op het Noordelijk halfrond.

Daardoor hebben akkerbouwers minder gewasbeschermingsmiddelen gekocht. Bovendien is de prijs van de middelen gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Syngenta heeft het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 3,53 miljard dollar (2,61 miljard euro). Dat is 3,5 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2009. Als wordt gerekend met vaste wisselkoersen is de omzet zelfs 8 procent gedaald.

Syngenta verklaart de daling niet alleen uit het late voorjaar. Door de grote voorraden aan gewasbeschermingsmiddelen op het Noordelijk halfrond waren de prijzen van de middelen gedaald. Bovendien heeft het concern in het eerste kwartaal van vorig jaar een zeer hoge omzet gerealiseerd, waardoor een daling onvermijdelijk is.

Op het Noordelijk halfrond en Afrika heeft Syngenta in het eerste kwartaal omzet moeten inleveren, zowel bij de gewasbeschermingsmiddelen als bij het zaaizaad. In Latijns-Amerika zag het concern de omzet van gewasbeschermingsmiddelen met 32 procent stijgen en de omzet van zaaizaden met 16 procent. Het concern verwacht dat in het tweede kwartaal ook de omzet van gewasbeschermingsmiddelen en zaaizaad in Europa en Noord-Amerika weer gaan stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.