Home

Achtergrond 5 reacties

Syngenta: minimale vermenging transgeen zaaizaad moet mogelijk zijn

Veredelingsbedrijf Syngenta vindt dat in zaaizaad een minimale hoeveelheid transgeen zaaizaad mag zitten.

Vermenging van gangbaar zaad en zaad dat genetisch is veranderd is niet meer te voorkomen.

Het Duitse bedrijf reageert hiermee op de bekendmaking van de resultaten van Duits onderzoek. In 305 monsters van maiszaad die zijn genomen in negen deelstaten bleken 20 monsters uit zeven deelstaten ook zaad van transgene mais te bevatten.

Twee verontreinigde monsters van maiszaad zijn afkomstig van Syngenta. De monsters bevatten ook zaad van de transgene Bt-mais, zegt een woordvoerder van Syngenta. "De vermenging die is gevonden in dit verplichte overheidsonderzoek was minder dan 0,1 procent. In onze eigen kwaliteitscontrole was alle zaaizaad helemaal zuiver. Toch hebben we de betrokken zaadpartijen voortijdig uit de markt gehaald."

Volgens de woordvoerder is vermenging van klassiek en transgeen zaaizaad niet meer te voorkomen. "De teelt van transgene gewassen neemt wereldwijd voortdurend toe. Dat is ook voor de EU een realiteit. Zolang de EU de nultolerantie hanteert voor zaaizaad, is vermenging onvermijdelijk. Daarom pleiten wij voor een grenswaarde van maximaal 0,1 procent vermenging."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Laten we hier nu eens goed bij stil staan.
  Gentech bedrijven verkopen leugens, dat tot daar aan toe. Maar dan zorgen ze voor vermenging van zaden en ketens, en zeggen dan moet kunnen? Wel, wel, wel, wel, wel.
  Zij zijn verantwoordelijk en aansprakelijk voor elke vermenging, dus zouden ze op moeten gaan draaien voor elke schade.
  Maar nee, het moet kunnen zeggen ze. Wel en wat zegt VVD, CDA??? Waarschijnlijk niets. Wat zeggen de boeren belangenbehartigers, veevoer handelaren en andere VER-antwoordelijken, waarschijnlijk niets, zoals gewoonlijk, het is om je dood te schamen deze vorm van doofstomheid. Schaamteloos, schaamteloos.

 • no-profile-image

  Bert

  vandaag 0,1 % morgen 0,2 % over 5 jaar 1 tot 2 % en dan is het gewoon sluipend een wet geworden en mag gewoon tot 100%.Daarna vee dat het vreet hun vlees en melk daar van moet er een bedrag betaald worden aan die gen maffia.zo als je nu al monsanto hoort beweren.Landbouw gaat tot enkele behoren en de boer en consument hun proef konijn en kassa vullers.
  Is duidelijk een verloren zaak.En komt door slapheid politiek en leugen-omkoperij.

 • no-profile-image

  Han

  De grote zaadbedrijven kunnen hun zaaizaad niet >zuiver< houden. Dit kan niet waar zijn, met de gebrekkige middelen van onze ouders en grootouders was het zaaizaad raszuiver of afgekeurd. Als GEN vrij houden echt onmogelijk is, dan is het duidelijk dat GMO gewassen het milieu zullen >vervuilen< in de toekomst of dit reeds gedaan hebben. Mocht dan na decennia blijken dat GMO niet veilig is, is er geen weg terug!!

 • no-profile-image

  Franka

  WIJ HEBBEN RECHT OP KEUZEVRIJHEID, GEEN VRIJHEID DAN VOLGEN ACTIES! , er zijn genoeg mensen die niet ''slapen'' en dit niet meer accepteren!

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  Co-existentie een verloren zaak volgens Syngenta. Tot welke tolerantie zal de Biologische sector bij gebrek aan gentech vrije gewassen willen gaan?
  Het lijkt er op dat Syngeta cq Monsanto op basis van stealth seeds (op een sluipende haast niet op te merken manier) de Europese markt gaan veroveren.
  Het bevreemd mij dat "gentechvrij Europa" zaden van buiten de Unie nonchalant toelaat terwijl er miljoenen in bureaucratisch gezwam gestopt worden. Wel woorden maar geen daden voor de EU. Wel daden maar geen woorden voor de GentechMultinationals.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.