Home

Achtergrond

Suiker Unie schuift 5.000 ton surplussuiker door

Suiker Unie schuift 5.000 ton surplussuiker door naar het volgende quotumseizoen dat 1 oktober begint.

De suiker is bijna volledig geproduceerd door telers die surplusbieten willen doorschuiven naar volgend seizoen. Een klein deel van de suiker is afkomstig van telers die meer dan twee keer boven hun quotum aan bieten hebben geleverd aan Suiker Unie en daarom surplusbieten moeten doorschuiven.

Vorig jaar heeft Suiker Unie 1.000 ton surplussuiker doorgeschoven, zegt Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken. "Maar in dat jaar hebben we alle surplusbieten afgerekend tegen de quotumprijs. Bovendien is 5.000 ton nog altijd maar een klein deel van ons suikerquotum van 805.000 ton."

Suiker Unie heeft telers de mogelijkheid gegeven alle surplusbieten dit seizoen af te rekenen. Bijna alle telers hebben hier gebruik van gemaakt. Sikken: "Sommige telers wilden toch doorschuiven vanwege de invulling van hun bouwplan. Telers die hebben doorgeschoven betalen 3 euro per ton bieten als kosten voor de opslag van de suiker."

De Europese Commissie heeft het exportquotum voor surplussuiker begin dit jaar verruimd naar bijna 1,9 miljoen ton. Sikken: "Suiker Unie heeft daar goed van kunnen profiteren."

Of registreer je om te kunnen reageren.