Home

Achtergrond

Stil zijn met soep en brood bij zonsopkomst

In de nacht van donderdag (Witte Donderdag) op vrijdag (Goede Vrijdag) lopen tientallen mensen in de omgeving van Spankeren (Gelderland) een paaswake langs kerken in vier verschillende dorpen.

De wake is bedoeld om de nacht voor het sterven van Jezus te herdenken, en als voorbereiding op het paasfeest. Aan de paaswake doen groepen uit vijf kerken mee, zowel uit katholieke als protestantse kring. Midden in de nacht wordt tijdens de wake, die ongeveer 20 kilometer beslaat, soep met brood gegeten. Buiten op de dijk tussen Doesburg en Dieren is er een viering tijdens zonsopkomst.

Niet alleen in Gelderland wordt een paaswake gehouden, ook in andere provincies zijn tal van wakes. Zoals in Friesland.

De rooms-katholieke Werenfriduskerk in Workum is vanaf donderdagavond tot aan vrijdagmiddag onafgebroken open voor de traditionele stille wake. ,,Deze dag en nacht is er een van bezinning. Om stil te staan bij het lijden van toen en het leed van nu, ver weg en dichtbij. En juist nu ook bij het leed dat vertegenwoordigers van de kerk zelf in mensenlevens hebben aangericht'', aldus pastor en lekendominicaan Sipke Draisma.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.