Home

Achtergrond 189 x bekeken 12 reacties

Stikstofneerslag 20 procent lager dan gedacht

De landbouw brengt minder schade toe aan de natuur dan gedacht: de hoeveelheid stikstof die vanuit de lucht neerdaalt op de bodem (depositie) is bijna 20 procent lager dan eerdere berekeningen uitwezen.

De gemiddelde jaarlijkse depositie per hectare komt daarmee 400 mol lager uit, op 1.800 mol. Dat blijkt uit een gezamenlijke studie van het Planbureau voor de leefomgeving, het RIVM en Wageningen Universiteit, waarvan de resultaten vandaag zijn gepubliceerd.

Belangrijkste verklaring voor de lagere depositie is dat planten bij hoge concentratieniveaus ammoniak opnemen en ook weer uitstoten; de hoeveelheid ammoniak die op de grond terechtkomt is daardoor lager dan aangenomen, vooral op bemeste graslanden, aldus de onderzoekers. Anderzijds verdwijnt ammoniak minder snel uit de atmosfeer dan gedacht.

Tweederde van de stikstof die op de bodem valt betreft ammoniak. Die komt vooral voor rekening van de veehouderij. Het resterende derde deel is afkomstig van stikstofoxiden uit met name verkeer en energieopwekking.

Volgens het PBL wordt door de nieuwe inzichten niet 65 maar 61 procent van de natuur verdrongen door grassen en brandnetels vanwege een te hoge stikstoftoevoer. Het planbureau merkt op dat de onzekerheidsmarge van de depositieberekeningen groot is.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kees

  Wanneer komen "onze"organisaties in aktie?

 • no-profile-image

  gert

  Dikbetaalde wetenschappers en onderzoekers maken de dienst uit,ook op de klimaatconferentie in Kopenhagen,de leugen regeert

 • no-profile-image

  Boerin

  "Het planbureau merkt op dat de onzekerheidsmarge van de depositieberekeningen groot is."..... Ik begrijp er steeds minder van: als we de effecten van stikstof al niet eens goed kunnen meten (en dus waarnemen), waar moeten dan al die maatregelen voor nemen????? Vanwege metingen met ruime foutmarges, wetenschappelijke aannames en theorieën?

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  De "wetenschap" blijft huilen met de pet.

 • no-profile-image

  john

  niet de wetenschappers en onderzoekers maken de dienst uit maar de sponsoren van deze lui. Iets laten verplichten vanuit wetgeving is nog altijd de makkelijktste weg om je product te verkopen. nu nog een dokter vinden die onderzoekt dat 1 kg varkensvlees per dag eten gezond is voor lichaam en geest dan sponsor ik ook wel mee.. Oh ja alleen de positieve uitkomsten worden bekend gemaakt. onderzoeken met een negatieve uitkomst verdwijnen in de kast en er wordt een nieuw onderzoek gestart om het tegendeel te bewijzen!

 • no-profile-image

  boerke

  En met die oude berekeningen met ook een royale foutmarge wordt onze sector om de oren geveegd. Trieste zaak.
  Is er dan niemand die dit kan meten want als dit soort waardeloze berekeningen de basis moet vormen voor beleid dan zijn we toch echt fout bezig!!

 • no-profile-image

  Nederland

  Wanneer worden de mestnormen aangepast

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Zoals de titel al zegt: ......dan gedacht. Dat geeft al weer aan dat het geen wetenschappelijke feiten zijn. Denken kunnen ze hier in dit land beter laten. Komt alleen maar rottigheid van.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Ja John, maar er worden wel consequenties aan deze "wetenschap" verbonden, die er niet om liegen. De hoogte van heffingen en boetes kan mensen hun bedrijf kosten. Los daarvan: hoe serieus moeten we "wetenschap" nog nemen. En dan hebben we het nog niet eens over wat deze onzin allemaal kost.

 • no-profile-image

  boer

  Nog even doorzoeken heren wetenschappers ,dan zullen ook jullie er achter komen dan ondanks de lagere stikstofdeposie de bosbodems met name nog zuurder zijn dan 15 jaar geleden. Jullie zullen merken dat de stikstofkringloop uiteindelijk neutraal is en dat de vermesting als gevolg van verzuring onstaat door micro organismen en het oxideren van pyriet. Het ammoniak is en blijft een lulverhaal.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Zeker boerin, maar dat is toch wat er al die jaren al gebeurt? Het is toch te belachelijk voor woorden. En stikstof is inderdaad niet te meten. In dit land maken ze het zelfs zo bont dat ze gewoon gaan staan tellen (zie mestwet). Alle processen worden gewoon even vergeten. Hoogstaande wetenschap dus!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Het is zeker een lulverhaal, boer uit het noorden. En die mestnormen hebben er rechtstreeks mee te maken, land van normen en waarden. Door de idiote mestwetberekeningen worden er in theorie "verliezen" en emissies gecreëerd, die er in werkelijkheid helemaal niet zijn, doordat men geen rekening houdt met omzettingen en processen in de mest. Als ze deze niet meer terug kunnen vinden zijn ze óf naar het grondwater gezakt, óf de lucht ingegaan. Dit is een soort sluitpost voor niet kloppende "wetenschap". Het is hier nu eenmaal een laag-niveau land.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.