Home

Achtergrond 318 x bekeken

Stikstofneerslag 20 procent lager dan gedacht

De landbouw brengt minder schade toe aan de natuur dan gedacht: de hoeveelheid stikstof die vanuit de lucht neerdaalt op de bodem (depositie) is bijna 20 procent lager dan eerdere berekeningen uitwezen.

De gemiddelde jaarlijkse depositie per hectare komt daarmee 400 mol lager uit, op 1.800 mol. Dat blijkt uit een gezamenlijke studie van het Planbureau voor de leefomgeving, het RIVM en Wageningen Universiteit, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd.

Belangrijkste verklaring voor de lagere depositie is dat planten bij hoge concentratieniveaus ammoniak opnemen en ook weer uitstoten; de hoeveelheid ammoniak die op de grond terechtkomt is daardoor lager dan aangenomen, vooral op bemeste graslanden, aldus de onderzoekers. Anderzijds verdwijnt ammoniak minder snel uit de atmosfeer dan gedacht.

Tweederde van de stikstof die op de bodem valt betreft ammoniak. Die komt vooral voor rekening van de veehouderij. Het resterende derde deel is afkomstig van stikstofoxiden uit met name verkeer en energieopwekking.

Volgens het PBL wordt door de nieuwe inzichten niet 65 maar 61 procent van de natuur verdrongen door grassen en brandnetels vanwege een te hoge stikstoftoevoer. Het planbureau merkt op dat de onzekerheidsmarge van de depositieberekeningen groot is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.