Home

Achtergrond

Steeds meer appels en peren in voorraad

De Nederlandse appelvoorraad bedroeg in maart 125.000 stuks, 4,2 procent meer dan in dezelfde periode een jaar geleden.

De perenvoorraad ligt met 64.000 kilo bijna drie keer zo hoog als beurtjaar 2008. Maar de afzet van vooral Conférence verloopt volgens The Greenery beter dan verwacht.

Europees ligt de appelvoorraad 0,6 procent hoger op 1,6 miljoen ton. In Duitsland ligt de voorraad 15 procent hoger op 157.000 ton. In Polen ligt de voorraad niet minder dan 51,5 procent hoger dan een jaar eerder, op 250.000 stuks. In het grootste productieland, Italië, daalde de voorraad 5 procent tot 585.000 ton.

Elstar geldt in Nederland als het belangrijkste appelras. "In Nederland en Duitsland wordt het ras maar moeizaam opgeruimd", stelt productmanager hardfruit Bert Wilschut van The Greenery vast. Er lag op 1 april nog een kleine 62.000 ton te wachten op een afnemer, 38 procent meer dan een jaar geleden.

"Het is lastig af te zetten en de marktsortering werkt in de prijsvorming tegen de telers. Er is zeker ook in Duitsland veel geoogst en een relatief groot deel is grof." Het op één na belangrijkste appelras is Jonagold, waarvan de voorraad een procent of 6 hoger ligt dan een jaar eerder. "The Greenery ziet de toekomst toch met vertrouwen tegemoet. Een sterke prijsdaling lijkt ons gezien de markt niet waarschijnlijk."

Peervoorraad twee keer zo hoog

De peervoorraad ligt Europees twee keer zo hoog als een jaar eerder, maar 2008 kan worden gezien als een beurtjaar, aldus Wilschut. "Conférence verbaast ons, gezien de grote oogst. Aan het begin van het seizoen dachten velen dat het niet weggezet kon worden, ook door nieuwe residu-eisen in Rusland die mee zijn gevallen."

De prijzen zijn niet goed, maar verslechteren ook niet, verwacht Wilschut. "En als we in dit tempo doorgaan, krijgen we alles weg", verwacht hij. "De zomer staat voor de deur, met lagere consumptie tot gevolg, dus moeten we doorgaan met ruimen." Europees is Golden Delicious het belangrijkste appelras. De voorraad ligt door problemen in Italië lager dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.