Home

Achtergrond 185 x bekeken

Staatsschulden dreigen herstel te ondermijnen

Het prille herstel van de economie heeft de internationale banksector weer wat lucht gegeven.

De toenemende zorgen om uit de hand gelopen overheidsfinanciën dreigen echter een nieuwe fase van de financiële crisis in te luiden. Daarvoor waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag.

"Als de hoge overheidstekorten niet worden aangepakt, kunnen ze de stabiliteit van de financiële sector ondermijnen'', zei IMF-econoom José Viñals bij de presentatie van het Global Financial Stability Report. "Als investeerders zich zorgen maken over de mogelijkheden van overheden om hun schulden te betalen gaat de rente omhoog en wordt het voor de private sector moeilijker om geld te lenen. Dat verlengt de financiële crisis en ondermijnt het herstel van de economie.''

Het is volgens de baas van de IMF-divisie voor de financiële markten dan ook van groot belang dat overheden snel en overtuigend duidelijk maken hoe ze hun financiën op orde denken te krijgen. "Overheden staan voor een uitdaging zonder weerga. Er moeten plannen voor de bestrijding van de tekorten worden ontworpen, zodat de markten niet nerveus worden, maar overtuigd raken van de houdbaarheid van de overheidsfinanciën. Dat is vooral belangrijk in landen waarover de markten nu al twijfels hebben.''

Het probleem beperkt zich echter niet tot landen als Griekenland, benadrukte hij. "De schulden van de grootste ontwikkelde economieën zijn nu relatief bijna net zo hoog als na de Tweede Wereldoorlog, terwijl we geen wereldoorlog hebben doorgemaakt.''

Ondertussen wordt het IMF wel positiever over het herstel van de internationale economie. Woensdag komt het fonds met nieuwe prognoses, waarvan het al gezegd heeft dat die weer rooskleuriger zullen zijn dan die van eerder dit jaar. Dat herstel van de economie heeft de internationale financiële sector, waar de rampspoed voor de wereldeconomie begon, enigszins tot rust gebracht.

Het IMF verwacht dat banken dankzij de enorme overheidssteun en het opkrabbelen van de wereldeconomie uiteindelijk minder schade lijden door de financiële crisis dan eerder gedacht. De totale afschrijvingen worden nu op 2,3 biljoen dollar geschat, 500 miljard dollar minder dan in oktober vorig jaar nog werd aangenomen. "Het nieuws over de bankensector is bemoedigend'', aldus Viñals.

Het is volgens de IMF-directeur echter juist nu van belang om besluiten te nemen over betere regelgeving voor de internationale financiële sector. ,,Ondanks de verbeteringen is de stabiliteit van het financiële systeem nog niet gegarandeerd. Als de erfenis van de financiële crisis en de overheidsschulden niet worden aangepakt, gaan we een nieuwe crisis tegemoet'', aldus Viñals.

De ministers van Financiën en centralebankpresidenten van de lidstaten van het IMF verzamelen zich, voor zover het internationale luchtverkeer het toestaat, dit weekeinde in Washington voor hun halfjaarlijkse vergadering. De overheidstekorten en nieuwe regels voor de financiële sector zullen daarbij hoog op de agenda staan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.