Home

Achtergrond 279 x bekeken 1 reactie

Spuiten op scherp van snede

Phytophthora-bespuiting met helft minder middelen. Voorbeeld voor de veehouderij?

De dosering van gewasbeschermingsmiddelen tegen phytophthora in aardappelen kan met 25 tot 50 procent omlaag. Dat blijkt uit meerjarig onderzoek van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving. Goed voor de portemonnee en het milieu.

Het is echter geen gemakkelijke opgave. Want de toch wel spectaculaire verlaging van de dosering kan alleen door gebruik te maken van beslissingsondersteunende systemen. Dat zijn computerprogramma’s die, rekening houdend met weersomstandigheden en infectiedruk, de akkerbouwer adviseren wanneer te spuiten. Hiermee kan de teler dus veel slimmer en efficiënter spuiten. En kan hij afstappen van wat zo mooi heet het kalenderspuiten: elke week alle aardappelen spuiten.

Zeker, als akkerbouwer kijk je nu al naar het weer. Dus als het droog is, besluit je om in plaats van na zeven dagen pas na tien dagen de volgende bespuiting uit te voeren. Maar dat is toch gebaseerd op gevoel. Maak je gebruik van techniek, dan kan het efficiënter en kun je met minder middelen toe.

Toch is nuancering wel op zijn plaats. Want zo’n computerprogramma kan op maandag zeggen: wacht nog even met spuiten. Op dinsdag ook, op woensdag ook, maar op donderdag moet ineens snel worden gespoten omdat de temperatuur en luchtvochtigheid oplopen. Een akkerbouwer in Flevoland met 20 hectare aardappelen kan in een dag die 20 hectare wel spuiten als hij zich kwaad maakt. Maar een zetmeelteler met 100 hectare redt dat natuurlijk nooit, wat betekent dat hij voor een deel van zijn aardappelen te laat zal zijn.
Een verdere verfijning is dus nodig, maar het signaal is helder: door geavanceerde techniek kan fors minder worden gespoten. Misschien een houvast voor veehouders waar het antibioticagebruik met 50 procent omlaag moet. Waarom zouden er in de veehouderij geen beslissingsondersteunende systemen kunnen komen? Waardoor ook daar verantwoord op het scherp van de snede gespoten kan worden.

Foto

Rochus Kingmans

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Hallo Rochus,
  Ze werken niet meer met een rugspuit hoor.
  20 ha hoef je je niet kwaad voor te maken, doe je voor de koffie en 100 ha op een dag zal toch voor een teler met een dergelijke oppervlakte toch ook geen probleem zijn denk ik.
  Mijn record hier is 285 ha op een dag van 6.30 u tot 22.00 u met een 27 mtr zelfrijdende spuit. Gemiddelt over alle dagen spuiten wij zo'n 18 ha per uur incl vullen en wegtransport. Gem. perceelsgroote hier 15 ha. Varieert van paar ha tot 50 ha. Maar vaak maar 90 ltr water per ha en 17 km per uur rijden. Dat is traag voor Canadese begrippen. Meeste collega's rijden ruim 20 km/u

Of registreer je om te kunnen reageren.