Home

Achtergrond 160 x bekeken

Spanning in Belgische politiek loopt hoog op

De kans dat er in België een akkoord komt over het al jaren slepende conflict rond het tweetalige kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde wordt steeds kleiner.

Oud-premier Jean-Luc Dehaene werkt in opdracht van koning Albert aan een compromis. Eind deze week moet hij zijn voorstel op tafel leggen. Maar de Franstalige christendemocraten noemden maandag zijn oplossingsrichtingen bij voorbaat volstrekt onvoldoende.

Volgens de Gentse hoogleraar politicologie Carl Devos dreigt bij mislukking van de missie van Dehaene niet alleen een kabinetscrisis, maar wordt ook het organiseren van nieuwe verkiezingen bijzonder ingewikkeld. Want volgens het Grondwettelijk Hof in België zijn nieuwe verkiezingen alleen mogelijk als de problemen rond Brussel-Halle-Vilvoorde uit de weg zijn geruimd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.