Home

Achtergrond 200 x bekeken

Snel kwekersvrijstelling in wet

De regering bereidt een wetsvoorstel voor rond een beperkte kwekersvrijstelling in de Rijksoctrooiwet.

De beslissing wordt overgelaten aan een nieuw kabinet. Dat schrijven de ministers van landbouw en Economische Zaken in een rapport aan de Tweede Kamer.

De onbalans tussen octrooirecht en kwekersrecht werkt volgens het rapport Veredelde Zaken dat de ministeries lieten opstellen mogelijk vergaande monopolisering in de hand. Het octrooirecht heeft volgens het rapport een vlucht genomen sinds de biotechnologie-richtlijn in 1998 van kracht werd en bedrijven zich in hoog tempo stortten op plantenonderzoek.

Het octrooirecht is omvat veel meer dan het kwekersrecht. Octrooirecht strekt zich uit tot al het afgeleide materiaal dat de door de uitvinding verkregen eigenschappen vertoont. Het kwekersrecht beperkt zich tot een ras. Met de kwekersvrijstelling kunnen telers het ras zonder toestemming door veredelen.

Gevolg van octrooirecht is dat een kweker een licentie moet hebben om commerciële handelingen te verrichten met plantaardig materiaal waarop een octrooirecht rust. In de praktijk zit in een ras een gepatenteerde eigenschap, wat verdere veredeling onmogelijk maakt.

Aad van Elsen, directeur van de organisatie voor veredelaars Plantum NL, stelt dat in Nederland gevestigde bedrijven voor 2 miljard euro aan zaad- en pootgoed exporteren. Omdat met name de grote multinationals uit het buitenland de middelen hebben voor genetisch onderzoek en patentering, staat hun positie toenemend onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.