Home

Achtergrond

Sectorcommissie hekelt PT als 'eigen overheid'

Leden van de sectorcommissie Bloemkwekerij vinden dat het Productschap Tuinbouw zich niet moet profileren als 'de eigen overheid'.

Voorzitter Tjibbe Joustra vindt daarentegen dat het precies weergeeft wat het schap is.

De term 'eigen overheid' wordt gebruikt in de concept-toekomstagenda. Het productschap noemt zich in de toekomstagenda ook een platform en kenniscentrum voor de tuinbouw. De visie zelf is wat betreft de sectorcommissie op zichzelf in orde, maar profileren als eigen overheid vinden leden onverstandig.

De grootste critici waren Nico van Ruiten, Mariëlle Ammerlaan en Herman de Boon van brancheorganisaties LTO Glaskracht, VBN en VGB. Ze denken dat de achterban de term associeert met starheid, bureaucratisch en ondemocratisch.

Volgens Joustra hoeft het schap zich echter niet te schamen voor de term. "PT is een overheidsinstantie. Wat zijn we dan?" Wat Joustra betreft blijft de term. Het PT-bestuur inventariseert later wat alle sectorcommissies vinden van de toekomstvisie, en besluit dan eventueel tot wijziging.

Of registreer je om te kunnen reageren.