Home

Achtergrond 249 x bekeken 3 reacties

Sector lijdt tonnen schade

De handel in bloemen en groente dreigt door het vliegverbod vele tonnen schade op te lopen.

Bloemen kunnen duurder worden door het wegvallen van import. Voor paprikatelers dreigt een prijsdaling. De vulkanische stofwolk houdt vliegtuigen in grote delen van West-Europa aan de grond.

Volgens de koepel voor exporteurs FrugiVenta is de houdbaarheid van producten vroeg in het seizoen langer. Dat maakt de kans op derving kleiner. De uitvoer van tomaten lag al stil door de importstop van de VS.

Levarht, exporteur van Nederlandse glasgroente, schat de omzetderving per dag desondanks op enkele tienduizenden euro's. De Oranje Paprikavereniging sluit niet uit dat de prijsdaling van gisteren verband houdt met het wegvallen van de overzeese vraag. Importeur Nature's Pride moet supermarkten melden dat geen exoten te krijgen zijn. De schade kan oplopen tot een ton, meldt directeur Shawn Harris. Als de vluchten hervat worden krijgt waardevolle lading voorrang. Dat kan de situatie verergeren, zegt ze.

De gevolgen voor de sierteeltbranche zijn tot nu toe beperkt. Dat zeggen de branchevereniging van de groothandel in bloemen en planten VGB en Flora Holland.

Hoeveel Nederlandse bloemen op vliegvelden gereed staan is niet duidelijk. "Een deel staat op Schiphol maar er wordt ook via luchthavens in Parijs en Londen geëxporteerd", aldus voorzitter Herman de Boon van VGB.

De verre export is ongeveer 3 procent van de totale omzet in sierteeltgewassen is. 10 procent wordt per vliegtuig vervoerd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  De aswolk drukt ons duidelijk op de feiten. Hoe kwetsbaar is de afhankelijkheid van de Wereldmarkt? Niet alleen staat de export door de lucht stil, maar ook de import en wat de gevolgen op termijn zijn kan nog niemand overzien. De natuur is niet maakbaar, ook niet door de hoog begaafde techneuten of de evangelisten die de deuren langs komen.

 • no-profile-image

  Jan hebzucht

  Ik denk dat IJsland ons land wil straffen voor onze houding in de Icesave zaak. Briljant bedacht.....

 • no-profile-image

  Willem van Wanten

  Zowel de economische crisis en het vulcaan as, zijn een zegen voor de Wereld. Het toont aan dat lokaal produceren zinvol is, en het onbeperkt over de aardbol verplaatsen van personen en goederen, geen bijdrage leverd aan een gelukkig en gezond leven.

Of registreer je om te kunnen reageren.