Home

Achtergrond 421 x bekeken

Sector alert op ESBL in vollegrondsgroente

De groente- en fruitsector volgt via een calamiteitenteam nauwlettend wat de mogelijke risico’s zijn van ESBL in de vollegrondsgroente.

De bacteriën zijn mogelijk via mest of beregening hierin terechtgekomen. De ESBL-bacterie is vooral in de dierhouderij onderwerp van discussie vanwege de risico’s voor de volksgezondheid. Bacteriën die ESBL produceren kunnen bestaande antibiotica afbreken en zo infecties veroorzaken bij mensen.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt de bacterie voor op groente, maar is nog niet precies bekend wat de gevolgen kunnen zijn. Tijdens de sectorcommissie groente en fruit maakte het Productschap Tuinbouw (PT) bekend het bestaande crisisnetwerk van medewerkers en bestuurders te hebben geïnformeerd.

"We staan in nauwlettend contact met het RIVM en deskundigen. Als er een indicatie is over de risico’s laten we het zo via dit netwerk weten", stelde Anneke van de Kamp, hoofd markt en innovatie bij het PT. Het calamiteitenteam is een bestaand netwerk dat ook in geval van residu-overschrijdingen wordt geactiveerd om zo tijdig te handelen.

Er is nog geen sprake van verhoogde risico’s voor volksgezondheid, stelt een PT-woordvoerder verder, die daarvoor verwijst naar onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU). "De bacterie is in een onderzoek in Frankrijk op groente gevonden, maar het komt in veel levensmiddelen voor."

In een recent advies van deskundigen wordt groente echter nog steeds genoemd als bron voor de ESBL-bacterie. Er loopt ook nog onderzoek naar de risico’s en aard van besmettingen van groente met de bacterie.

Of registreer je om te kunnen reageren.