Home

Achtergrond 231 x bekeken

Sarkozy draait herziening GLB niet terug

De Franse president Nicolas Sarkozy zal de Franse uitvoering van de recente herziening van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) 'onder geen voorwaarde terugdraaien', ook al betekent dat een forse aderlating voor de Franse akkerbouwers.

Dat heeft Sarkozy gezegd tijdens een bezoek aan een graanbedrijf in Essonne. Demonstrerende akkerbouwers eisen meer geld uit Europese middelen, maar kregen geen gehoor bij de president. Frankrijk heeft de herziening van het GLB vertaald in minder geld voor de akkerbouwers en meer voor de (kleine) veehouders. Dat kost een akkerbouwer gauw 100 euro per hectare. De akkerbouwers willen dat Sarkozy deze wijziging terugdraait.

"De health check is bedoeld om het GLB op termijn veilig te stellen en om ook een maximum aantal EU-landen achter ons te krijgen. Dat werk is absoluut onomkeerbaar."

De president nodigde de akkerbouwers uit voor toekomstig overleg over de uitwerking van de 'health check' en wees op de nieuwe wet op de modernisering van de landbouw, die ook fiscale maatregelen bevat waar akkerbouwers gebruik van kunnen maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.