Home

Achtergrond 257 x bekeken 2 reacties

SGP moet anders omgaan met vrouwen

De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) mag vrouwen het passief kiesrecht, waardoor zij op SGP-kieslijsten kunnen komen, niet langer onthouden.

De Nederlandse overheid moet maatregelen nemen om te zorgen dat de politieke partij ook echt werk maakt van deze eis. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald in een cassatieberoep dat was aangespannen door de Staat en de SGP. Volgens het rechtscollege is de SGP-opstelling in tegenspraak met het VN-Vrouwenverdrag.

Diverse betrokkenen spraken vrijdag van een historische uitspraak. Zowel de leiders van de SGP als kabinetsleden willen daarom eerst het arrest uitvoerig gaan bestuderen voordat ze er consequenties aan gaan verbinden. Partijvoorzitter Wim Kolijn zei dat de Staat aan zet is en dat hij dus wacht op stappen van die kant. Demissionair minister Ernst Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken) erkende dat de overheid maatregelen moet nemen, maar ook hij wil zich eerst bezinnen. Hij zei te hopen dat de SGP zelf conclusies trekt. "We hopen dat ze bij zichzelf te rade gaan.''

De partij kijkt momenteel vooral naar de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de uitspraak bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De SGP heeft daar nog zes maanden de tijd voor. In de tussentijd gaat de SGP "opgewekt, met kracht en Gods zegen, hopelijk'' campagne voeren om een goed resultaat te bereiken bij de landelijke verkiezingen op 9 juni, aldus de partijvoorzitter. Van die beweerde opgewekte houding was vrijdag nog geen sprake. Volgens Kolijn is zijn partij namelijk "diep geraakt'' en ,,teleurgesteld'' door de uitspraak.

"Ons wordt de mogelijkheid onthouden om een eigen vereniging in te richten zoals leden dat op grond van onze lezing van de Bijbel willen'', verklaarde Kolijn die teleurstelling. "Dat is een inperking van de eigen vrijheid.'' Hij had na de uitspraak berichten gekregen van veel SGP-vrouwen die "zeer verontwaardigd'' zijn en zich "ergeren en zorgen hebben'' over het oordeel. Ze vinden het vervelend dat anderen hun positie hebben aangekaart terwijl ze zelf nergens naar zijn gevraagd. Kolijn zei geen enkele vrouw te kennen die staat te trappelen om op de SGP-lijst te komen.

De 'anderen' waaraan de SGP-vrouwen refereren zijn onder meer de leden van het Clara Wichmannfonds. Dat fonds voerde sinds 2003 actie tegen het vrouwenstandpunt van de SGP. Voorzitter Kathalijne Buitenweg van het fonds benadrukte vrijdag dat de uitspraak nadrukkelijk niet de vrijheid van meningsuiting aantast. "De SGP mag best vinden of zeggen dat vrouwen gediscrimineerd zouden moeten worden, maar zolang de huidige wetgeving luidt zoals die luidt, mag ze deze discriminatie niet in de praktijk brengen.''

Demissionair premier Jan Peter Balkenende beloofde vrijdag dat het kabinet op korte termijn met een reactie zal komen. De demissionaire status van het kabinet kan geen beletsel vormen; de regering moet een uitspraak van het hoogste rechtscollege uitvoeren. De premier wilde niet ingaan op de vraag of de SGP moet worden uitgesloten van de komende verkiezingen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  linda

  Waarom willen jullie bepalen of een winkel op zondag open is of niet ??
  Blijf lekker thuis,.
  Er is niemand die zegt dat je moet gaan.
  en leg mij niet op dat ik niet mag en kan gaan omdat ik rekening moet houden met jullie overtuiging.
  En dan heb je het ineens over prostitutie??
  Dus vrouwen moeten achter de man lopen en vooral niet zelfstandig zijn ??
  Mannen die dominant willen zijn aan vrouwen en zich supperieur voelen aan vrouwen zijn vaak mannen met weinig zelfvertrouwen en weinig inhoud .

 • no-profile-image

  GvV

  In Noord-Korea is er o.a.christenvervolging. Hier in Nederland doen we het ' democratisch", oftewel als minderheid kun je dus gewoon de klos zijn. Het is een politiek gekleurde rechter die een betrouwbare partij
  probeert te elimineren. Als dit de toekomst voor Nederland gaat worden dan staat ons nog wat te wachten. Maar de SGP zijn toch fundamentalisten? Ja, klopt want ze hebben een Fundament , namelijk de Bijbel.
  Vrouwonvriendelijk? De SGP? Nee prostitutie dat is pas vrouwonvriendelijk, maar wel 'modern.' Raar land..Nederland

  Ik heb de berichtgeving over de SGP gelezen en diverse reacties(vaak scheldpartijen aan het adres van de SGP) en dan verbaas ik mij. Ik vraag mij echt af op welke parij deze scheldende mensen
  nu stemmen. Ik denk geen SGP.

  Het is gewoon rechterlijke politieke uitspraak.
  Onlangs gaf de rechter toestemming om de winkels in Rotterdam open te houden op zondag. Toelichting van de rechtbank? Illegale winkeliers hebben al veel geld gestoken in reclamecampnes(voor illegale activiteiten)

  Christenen worden gewoon vervolgd, alleen doen we het hier 'netjes,' via een "rechtbank' ,welk gezag die ook nog mag hebben na talloze incidenten de afgelopen jaren.

  Beschamend, SGP sterkte

Of registreer je om te kunnen reageren.