Home

Achtergrond 153 x bekeken

RvS: vrijstelling bestaande bedrijven

Een bestaand bedrijf bij een natuurgebied hoeft geen natuurbeschermingsvergunning aan te vragen. Dat zegt de Raad van State in een uitspraak over een vleesvarkensbedrijf in het Brabantse Heeze-Leende.

De uitspraak geldt voor alle bedrijven bij natuurgebieden waarvoor provincies nog geen beheerplan hebben vastgesteld. Er zijn nauwelijks plannen vastgesteld.

De uitspraak van de Raad van State is in lijn met de Crisis- en Herstelwet, die juist gisteren van kracht is geworden. En deze uitspraak zet een streep door een eerder besluit van de rechter uit april vorig jaar.

In een toelichting zegt een woordvoerder van het rechtscollege dat de koerswijziging voortvloeit uit een wetswijziging in de Natuurbeschermingswet. In de uitspraak van vorig jaar was die wetswijziging nog niet van toepassing.

Jurist Johan van Groningen, noemt de uitspraak zeer opmerkelijk, en gunstig voor de veehouderij. ”Het lijkt er op dat de Raad van State pragmatischer wordt. Met de uitspraak van vorig jaar was echt alles op slot gezet.”

De raad redeneert in deze uitspraak dat wél een Natuurbeschermingswetvergunning nodig is als een bedrijf uitbreidt of wijzigt, maar die vergunning kan worden verleend als de wijziging of uitbreiding van de veehouderij niet leidt tot een verhoging van de ammoniakdepositie op het beschermde natuurgebied.

Het landbouwministerie reageert verheugd: ”Het is een ondersteuning van ons beleid.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.