Home

Achtergrond 198 x bekeken 1 reactie

Rusland wil alleen tot WTO-toetreden

Rusland wil toch op zichzelf en niet als douane-unie met Kazachstan en Wit-Rusland toetreden tot de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Daarmee valt een belangrijk bezwaar voor de VS en EU weg. Dat meldt het Russische persbureau Itar-Tass.

Vice-premier Igor Shoevalov verklaarde tegen Itar-Tass dat het “voor iedereen goed is als Rusland toetreedt tot de WTO voordat we een doane-unie oprichten met Kazachstan en Wit-Rusland.” De verwachting is dat door deze stap Rusland eind dit jaar of begin volgend jaar kan toetreden tot de WTO.

Rusland heeft van de niet WTO-leden de grootste economie. Het land steunt de landbouw en legt regelmatig importbeperkingen op die door de WTO niet zijn toegestaan. WTO-lidstaten mogen omdat Rusland geen WTO-lid is ook soortgelijke maatregelen tegen Rusland nemen.

Rusland is al sinds 1993, vlak na de desintegratie van de Sovjet-Unie, in onderhandeling over toetredingsvoorwaarden. De Chinese toetreding in 2001 geldt voor de Russen volgens insiders als schrikbeeld. China moest de eigen markten veel verder openen dan vooraf was verwacht.

De harde onderhandelingen zijn er mede de oorzaak van dat de Doha-onderhandelingen over een nieuw vrijhandelsverdrag steeds vastlopen: China vindt dat het voorlopig voldoende bewogen heeft.

Het land zag de import van Amerikaanse landbouwproducten na 2001 fors toenemen. Rusland heeft bij herhaling verklaard in veel productcategorieën in de landbouw zelfvoorzienend te willen worden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Bert

    Vice-premier Igor Shoevalov verklaarde tegen Itar-Tass dat het “voor iedereen goed is als Rusland toetreedt tot de WTO voordat we een doane-unie oprichten met Kazachstan en Wit-Rusland.
    MAAR ze gaan nu in juni toch samen dat staat vast.Altans zo is het hier in krant en nieuws.Dus hoe kan Rus dan nog voor de douane unie lid worden van de WTO?
    Groeten

Of registreer je om te kunnen reageren.