Home

Achtergrond 267 x bekeken 6 reacties

Ruim helft van paarden in Nederland te dik

Meer dan de helft van de paarden en pony's in Nederland is te dik.

Dat blijkt uit cijfers uit onderzoek in opdracht van het Paarden Kennis Centrum in Lelystad. Twee medewerkers van het Paarden Kennis Centrum hebben een maand lang op maneges, pensionstallen en bij particulieren uitvoerig onderzoek gedaan naar de fysieke gesteldheid van de dieren. Daarbij zijn bijna zevenhonderd dieren onder de loep genomen. Liefst 57 procent van hen lijdt aan obesitas.

De gevolgen van overgewicht bij paarden en pony's zijn net als bij mensen zorgwekkend. De gewrichten en spieren komen onder een grotere druk te staan, wat klachten kan veroorzaken. Ook hebben paarden en pony's met overgewicht vaker last van hoefbevangenheid, spijsverteringsproblemen en hart- en vaatziekten.

Paarden en pony's in het noorden van het land hebben het meeste last van overgewicht. Verder blijken dieren onder de drie jaar de minste extra kilo's met zich mee te dragen. Opvallende uitkomst van het onderzoek is eveneens dat veel paardenhouders gewoonweg niet weten welk gewicht voor een paard of pony in normale conditie wenselijk is.

Het Paarden Kennis Centrum heeft als doel het welzijn van paarden en pony's door middel van kennisoverdracht te verbeteren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  h.wouters@kollumerland.nl

  Gisteren nog een berichtje van Wakker dier dat de snackfabriekanten geen paardenvlees uit Zuid-Amerika moet gebruiken. Lijkt me ook onzinnig als ik dit bericht lees. Het beste produkt komt gewoon uit Nederland

 • no-profile-image

  truus

  Zal wel komen door al dat import volk dat hier naar het noorden komt.
  wel geld maar geen verstand van dieren

 • no-profile-image

  h.wouters@kollumerland.nl

  Ik ga er een boek overschrijven!

 • no-profile-image

  paarden

  Wat denk je van degenen die op die knollen ziiten?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dit is gvd een Godspe! Moet uitgerekend een luxe opdrachtgever uit Lelystad zo'n onderzoek laten uitvoeren? Laat die klootzakken eens in de Oostvaardersplassen gaan kijken. Daar lopen 3000 Konicks (voor zover al niet tot kadaver verworden) broodmager op hun laatste benen aar hun einde te strompelen. Wat een hufters zijn er in dit land. Speciaal in Flevoland!

 • no-profile-image

  oostvaardersplassen

  ik weet nog wel een kuuroord.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.