Home

Achtergrond

Robotmelker haalt topjaarresultaat

Toen begin oktober de resultaten bekend werden, waren Mark en Mariandel Vaessen uit Heerlen misschien nog wel het meest verrast. Zij behaalden, als hoogst genoteerd bedrijf met meer dan 100 koeien, een mooie vierde plaats in de totaallijst.

Op het eerste gezicht doen ze het toch weinig anders dan collega boeren in de omgeving. Met een economisch jaarresultaat van 3.001 euro is VOF Vaessen tegelijkertijd het hoogst genoteerde robotbedrijf. Het ejr, economisch jaar resultaat, werd gerealiseerd met een gemiddelde productie van 11.640 kg melk. Vaessen melkt met twee Lely Astronaut A3 melkrobots.

Niet echt een standaardbedrijf

Het bedrijf van Mark (32) en Mariandel (28) Veassen, die samen met Marks ouders, Harrie (64) en Tila (56) een maatschap vormen, is niet echt een standaardbedrijf te noemen. Het aanzicht van het bedrijf wordt gedomineerd door een enorme scharrelkippenstal waarin zo’n 80.000 leghennen zijn gehuisvest. Ten tijde van de bouw was dit één van de eerste stallen met drie etages in de Benelux. Ook met de melkveetak van het bedrijf hebben de Vaessens bewezen vooruitstrevende ondernemers te zijn. In 1999 werden twee Lely Astronaut A2 melkrobots geïnstalleerd die beide in 2006 werden vervangen door een modernere versie, de Astronaut A3.

Drie melkingen per dag

Hoewel de jonge melkveehouders het voorbije jaar wel het gevoel hadden “goed bezig te zijn” hadden ze deze topnotering in de jaarproductiestatistieken zeker niet verwacht. “Hoewel deze nationale vierde plaats als een grote verassing kwam rekenden we stilletjes wel op een notering in de top 10 van Limburg,” bekent Mark, “de koeien gaven gewoon erg veel melk.” “De 3,8 melkingen per koe per dag hadden we zonder de robots nooit kunnen halen. Drie keer daags melken zonder robot is voor ons sociaal niet aanvaardbaar en bovendien hadden we deze hoge productie dan nooit gehaald”.

Weidegang

Wat opvalt, is dat Vaessen de hoge productiecijfers behaald door het robotmelken te combineren met weidegang. “Weidegang of in ieder geval de uitloop naar buiten is voor ons heel belangrijk,” aldus Mark. Mariandel ziet weidegras als het toetje voor de koeien: “We weiden vooral voor het welzijn van de koe, een koe hoort thuis in de wei. Hoewel de huiskavel met 4,5 hectare niet bepaald groot is, krijgen de koeien deze niet kaalgevreten. De koeien mogen niet met honger naar buiten anders komen ze te laat weer binnen en waardoor het aantal melkingen daalt.”

Vrij koeverkeer

Beide melkrobots zijn aan het einde van de U-vormige stal in spiegelbeeld geplaatst. Door het toepassen van een systeem van vrij koeverkeer kunnen de koeien zelf kiezen door welke robot zij gemolken willen worden. “Hoewel de meeste koeien altijd voor dezelfde robot kiezen is dit natuurlijk handig bij eventuele storingen,” aldus Mark. "Bovendien hebben ze met vrij koeverkeer altijd de beschikking over het ruwvoer, een vereiste om koeien gezond te houden en goede productiecijfers te halen. Dit systeem past gewoon beter bij de koeien; koeien houden er niet van te veel gedwongen te worden.”

Toekomstverwachtingen

Mark en Mariandel hopen de hoge productie in 2010 vast te houden. Beide zien hiervoor ook mogelijkheden. “Volgens deskundigen zouden de koeien een nog hogere productie aan moeten kunnen en met de begeleiding vanuit Lely zal de techniek ook geen probleem opleveren. Een verdere optimalisering moet dus goed mogelijk zijn.” Mariandel: “We hopen volgend jaar in ieder geval weer een toppositie in Limburg te halen zonder onze werkwijze echt aan te passen. Aan de andere kant, als anderen een hogere productie halen terwijl onze eigen productie niet daalt, dan zijn wij zeker niet ontevreden.”

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.