Home

Achtergrond 262 x bekeken

Resistent onkruid reden tot grote zorg

Het Amerikaanse Nationale Research Council vertelt niets nieuws over glyfosaatresistente onkruiden. Dat schrijft Huib de Vriend in reactie op een bericht in deze krant.

De voordelen die genetisch gemodificeerde, glyfosaatresistente gewassen de Amerikaanse boeren hebben gebracht, dreigen teniet te worden gedaan door de ontwikkeling van glyfosaatresistente onkruiden.

Dat stellen onderzoekers van de National Research Council in een lijvig rapport dat recent is verschenen (Agrarisch Dagblad 16 april). Eigenlijk vertellen de onderzoekers ons daarmee niets nieuws.

Al in 1993, ruim vóór de introductie van de herbicideresistente soja, wezen Nederlandse experts op het risico van versnelde selectie op resistentie. Die experts waren op uitnodiging van het ministerie van LNV en het ministerie van Vrom bijeengekomen om de overheid over de mogelijke introductie van dit type transgene gewassen in Nederland te adviseren.

De verwachting was dat bij grootschalige toepassing de afzet van traditionele middelen zal afnemen en het voortzetten van de productie voor de industrie commercieel minder aantrekkelijk zal worden.

Daarnaast zal de overheid oude middelen 'reguleren' indien er toxicologische of milieutechnische bezwaren bestaan. Ook zal de grootschalige introductie van herbicideresistente rassen de innovatie op andere gebieden frustreren, zoals de ontwikkeling van selectievere middelen en niet-chemische onkruidbestrijdingsmethoden.

Hierdoor moet rekening worden gehouden met de mogelijkheid dat boeren minder makkelijk terug kunnen grijpen op andere middelen wanneer glyfosaatresistentie in onkruidpopulaties problematisch
wordt.

Huib de Vriend is zelfstandig adviseur biotechnologie, eigenaar bureau LIS Consult, Driebergen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.