Home

Achtergrond 221 x bekeken 2 reacties

Rentestand stijgt; waarde van euro daalt

Het schouwspel rondom de Griekse staatsfinanciën blijft de markten bezighouden.

Voor de land- en tuinbouw heeft de nu al maanden durende situatie grote gevolgen op de rente, wisselkoers en energieprijzen. De impact kan groter worden wanneer na Griekenland ook Spanje, Ierland, België en Portugal in de problemen komen.

Griekenland heeft van eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor 45 miljard euro steun toegezegd gekregen. Investeerders willen echter dat de Griekse regering concreet aantoont hoe zij wil bezuinigen. Tot die tijd blijft het vertrouwen broos. Bovendien zijn landen nog niet akkoord over voorwaarden.

Griekenland kan begin mei in de financiële problemen komen omdat dan een grote obligatielening moet worden afgelost. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft de kredietwaardigheid van de Grieken, maar ook de Portugezen en Spanjaarden naar beneden bijgesteld. De Spaanse economie is volgens cijfers van het IMF over 2009 meer dan vier keer zo groot als de Griekse.

Dankzij een werkloosheid van 20 procent lijkt Spanje niet veel ruimte te hebben de schulden terug te brengen. Spaanse bezuinigingen raken door de overheid gesteunde sectoren zoals de tuinbouw in Almería, waarmee Nederlandse tuinders concurreren.

Het IMF heeft de problematiek rond overheidsfinanciën in de EU en VS uitgeroepen tot het grootste probleem voor financieel-economische stabiliteit. Om te beginnen zet de onzekerheid druk op de euro.

Een euro is nu 1,32 dollar waard, tegen 1,44 dollar aan het begin van dit jaar. Tegenover het Britse pond is de koers gedaald van 0,90 naar 0,87 pond. De euro is nu 38 roebel waard tegen meer dan 40 roebel in januari.

Omdat de euro in waarde is gedaald trekt de EU-export weer aan. Zo is de uitvoer van bloemen en planten na een dramatisch 2009 in de eerste drie maanden van 2010 met 4 procent gegroeid tot 1,4 miljard euro. Voor producenten van groenten en fruit worden Engeland en ook Rusland weer een groeimarkt.

De groei gaat vooral ten koste van Duitsland. In de eurozone krijgen Nederlandse producenten een sterkere positie tegenover producenten uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika of Noord-Afrika, die in dollars of lokale munteenheden rekenen.

De prijs voor transport over grote afstanden neemt bovendien toe. ING verwacht dat vreemd kapitaal langzaam weer duurder wordt. De drie maanden Euribor loopt volgens de Amsterdamse bank op van ongeveer 0,65 procent nu naar 1 procent in het vierde kwartaal. Overigens staat de rente daarmee nog altijd historisch laag.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arie

  je hebt volkomen gelijk Han,
  Nederland heeft ook enorme schulden maar haalt oogaanschijnlijk moeiteloos tientallen miljarden op om de schaamteloze graaicultuur bij de banken telaten voortduren en nu ook de Grieken helpen om hun luilekkerland in stand te houden
  overbodig om te zeggen dat we nooit meer wat van dat geld terugzien

 • no-profile-image

  Han

  Griekenland moet een >lening< afsluiten om de vorige >lening< af te lossen. Dit betekent, dat ze geen steek opschieten met aflossen, alleen maar dieper in de problemen komen, nl. geld lenen om een oude schuld te vereffenen en een lening om de lopende kosten te financieren. Het probleem zal op termijn alleen maar verergeren en kan alleen worden opgelost via de al oude truck >geld ontwaarding

Of registreer je om te kunnen reageren.