Home

Achtergrond 160 x bekeken

Remkes beoogd commissaris Noord-Holland

Tweede-Kamerlid Johan Remkes (VVD) is door Provinciale Staten voorgedragen als commissaris van de Koningin in Noord-Holland.

Dat is maandag door voorzitter Cees Loggen van de vertrouwenscommissie bekendgemaakt in Haarlem. Remkes is de beoogd opvolger van Harry Borghouts (GroenLinks), die in december vorig jaar vertrok. Na alle rumoer over de Landsbanki-affaire, waarbij Noord-Holland voor 78 miljoen euro het schip in ging en een bonnetjesaffaire rond oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD), zei Borghouts geen zin meer te hebben in zijn baan. Sindsdien wordt zijn functie waargenomen door gedeputeerde Elisabeth Post (VVD).

Het bestuurlijk netwerk van Remkes is een belangrijke overweging geweest om voor hem te kiezen evenals zijn vele contacten in Europa, liet Loggen weten. Remkes (58) zat de afgelopen drie jaar in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij minister van Binnenlandse Zaken in de eerste drie kabinetten-Balkenende (2002-2007). Ook was hij vicepremier.

Remkes kondigde onlangs aan na de komende Kamerverkiezingen niet meer te willen terugkeren als parlementariër.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.