Home

Achtergrond

Recordprijs voor grasland

De gemiddelde grondprijs voor grasland is in het eerste kwartaal van 2010 met 5 procent gestegen.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van het Kadaster. Voor een hectare grasland werd in de eerste drie maanden van 2010 36.459 euro betaald.

Dit betekent een nieuw record. Nooit eerder lag de gemiddelde grondprijs voor grasland zo hoog. Het vorige record was in het tweede kwartaal van 2009, toen de prijs voor grasland 35.418 euro per hectare bedroeg.

De stijging van de gemiddelde grondprijs komt naar verwachting door de beperkte handel in grond op dit moment. Makelaars constateren dat er de laatste maanden weinig transacties plaatsvinden. Percelen die wel verhandeld worden zijn vaak goede percelen, waarbij meerdere gegadigden zijn voor de grond. Dit leidt tot een hogere gemiddelde grondprijs bij de transacties die plaatsvinden. Minder goede percelen, die ook lager in waarde zijn, worden op dit moment vrijwel niet verhandeld.

De laatste drie maanden zijn er bij het Kadaster 601 transacties geweest van grasland en 445 voor bouwland. Dit is ongeveer de helft van het gemiddeld aantal transacties per kwartaal in het afgelopen jaar.

De gemiddelde grondprijs voor bouwland is in het eerste kwartaal met ruim 1 procent gedaald, waardoor het prijsniveau met 39.677 euro per hectare weer onder de 40.000 euro-grens daalde.

Met de stijging van de prijs voor grasland en de stabilisatie van prijs voor bouwland is het verschil tussen beide categorieën gedaald van 5.397 naar 3.218 euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.