Home

Achtergrond

Recordaantal vrouwen in de ruimte

Het Amerikaanse ruimteveer Discovery is woensdag veilig aangekomen bij het internationaal ruimtestation ISS, op dat moment 344 kilometer boven de Caraïbische Zee.

Aan boord kwamen drie vrouwen, die daarmee voor een record zorgden. Niet eerder waren er zo veel vrouwen tegelijk in het ISS in een baan om de aarde.

De drie ruimtevaarsters, Dottie Metcalf-Lindenburger, Stephanie Wilson en Naoko Yamazaki, stapten het ruimtestation binnen waar sinds zondag al een vierde vrouw, de Amerikaanse astronaute Tracy Caldwell Dyson, verbleef. De Discovery bracht in totaal zeven mensen naar het ISS, waar de Russische commandant Oleg Kotov hen met vijf andere bemanningsleden hartelijk verwelkomde.

De Discovery moest aanleggen zonder het normale radarsysteem dat daarvoor is bestemd. Het was kapot maar dat bleek geen beletsel. Het was de tweede keer in tien jaar tijd dat er zonder radar werd aangemeerd. Het was ook de op één na laatste keer dat de spaceshuttle het ISS voorziet van voedsel en apparatuur. In september haalt de NASA de meer dan 25 jaar oude Discovery samen met zijn zusterschepen uit de roulatie.

Alan Pointdexter, de astronaut die de leiding had in het ruimteveer, liet de Discovery langzaam een koprol maken zodat de buik van het ruimteveer gefotografeerd kon worden vanaf het ruimtestation. De beelden van met name het hitteschild van het ruimteveer worden naar de NASA gestuurd voor analyse. Dat wordt gedaan omdat het ruimteveer Columbia in februari 2003 door schade aan het hitteschild op de terugreis verongelukte, waarbij de zeven astronauten omkwamen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.