Home

Achtergrond 193 x bekeken

'Rechter te strak met boetes overtreden Meststoffenwet’

De rechter houdt te strak vast aan de hoogte van de bestuurlijke boetes in de Meststoffenwet. Dat zegt de jurist Joost de Rooij in een artikel in het juridisch vaktijdschrift Agrarisch Recht.

De naleving van de Meststoffenwet wordt sinds 2006 afgedwongen door middel van de zogenoemde bestuurlijke boete. Daardoor komen boeren niet meer voor de strafrechter als ze de gebruiksnormen in de Meststoffenwet overtreden.

De Rooij zegt dat de nieuwe juridische weg die in 2006 is ingezet voor een deel voldoet aan de verwachtingen. Maar waar het gaat om het opleggen van boetes maakt de rechter volgens De Rooij te weinig gebruik van de mogelijkheid de hoogte daarvan te matigen. Voor een deel kan de rechter niet afwijken van de boetes, die in de wet zijn vastgelegd. Voor de overige boetes heeft de rechter een zekere vrijheid. De Rooij constateert dat de rechter ’niet overloopt van enthousiasme’ om van die vrijheid gebruik te maken.

De bestuursrechter vindt het niet onredelijk dat de overheid de Meststoffenwet strak handhaaft, betoogt De Rooij. Als het aan De Rooij ligt zal de rechter vaker afdingen op de hoogte van de opgelegde boete.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.