Home

Achtergrond 177 x bekeken

Radicalen Irak gepeild over nieuwe premier

De aanhang van de radicale sjiitische politicus en geestelijke Moqtada al-Sadr en eventuele andere belangstellenden kunnen vanaf vandaag met een stembusgang hun voorkeur uitspreken voor een Iraakse premier.

De opmerkelijke opiniepeiling wordt zaterdagavond afgerond.

Een week geleden werden de uitslagen bekend van de parlementsverkiezingen van 7 maart. Geen van de partijen heeft een absolute meerderheid. Een coalitieregering is de enige mogelijkheid. Het sjiitische blok waar al-Sadr toebehoort heet de Nationale Iraakse Alliantie en is derde partij van het land geworden. Al-Sadr heeft veertig van de zeventig parlementszetels van de INA met zijn eigen beweging behaald.

Al-Sadr wil naar eigen zeggen dat de kiezers bepalen wie er premier wordt. De uitslag van zijn eigen stembusgang kan een belangrijke rol spelen bij onderhandelingen over de vorming van een regeringscoalitie. Op de lijst staan de leider van Iraqiya, de grootste partij van het land, Iyad Allawi, de huidige premier Nuri al-Maliki wiens partij Rechtsstaat tweede werd, Maliki's voorganger Ibrahim al-Jaafari, vicepresident Adel Abdel Mahdi en Jaafar al-Sadr, een liberaal ingestelde neef van de streng sjiitische Moqtada al-Sadr.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.